Sonntag, 13. Februar 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 



Tvrdi hljeb

Muškarci koriste čekiće, dlijeta, kako bi golim rukama razbijali granitne stijene u dubina kratera, u srcu Uagaduga, glavnog grada Burkine Faso. Žene, od koji su neke bosonoge, na glavama nose posude sa razbijenim komadima komadima iz rupe u zemlji, uz strmu jarugu na kojoj su napravljene improvizovane stepenice. Skoro 40 godina rudari kopaju sve dublje i dublje po ovom lunarnom pejzažu, koji zvanično nikome ne pripada. Prodaju granit za gradnju kuća i puteva.

Dnevnica za dvanaestočasovnu smjenu na vrućini od 30 stepeni, iznosi nešto manje od dva eura.




Nova kuga

Strah se vratio u New York. Hiljade policajaca okupilo se na Petoj aveniji na komemoraciji ubijenim kolegama, policajcima Jasonu Riveri, 22 godine i Wilbertu Mora, 27 godina. Poginuli su nakon jednog hitnog poziva iz Harlema, gdje se jedna majka osjećala ugroženom od svog sina. Rivera se dovezao tamo sa još dvojicom policajaca – a sin je počeo pucati.

To izgleda kao neka druga pošast, koja je došla zajedno sa virusom: Od 2019. godine broj slučajeva nasilja sa oružjem u New Yorku se udvostručilo.

Eric Adams, novi gradonačelnik, obećava akciju. Proteklih dana ga je posjetio predsjednik Biden, koji je želio s njim razgovarati o situaciji.



Topi se glečer na Mount Everestu

Mount Everest, na slici gore lijevo, i bazni kamp na nadmorskoj visini od 5.500 metara, u dnu slike. Planinari se penju kroz Glečer Khumbu, putem, kako to prikazuju svjetla na slici.

Led na glečeru se brzo smanjuje, ne samo na Khumbu, nego i na vrhu planine i na Južnom sedlu.

To sada pokazuju analize jezgra bušotine sa visine veće od 8000 metara. Glečer na nepalskoj strani planine mogao bi izgubiti svoj led do sredine ovog stoljeća, procjenjuje Istraživački tim sa univerziteta Maine, predvođen Mariuszom Potockim. Glečer trenutno gubi oko dva metra ekvivalentne vode godišnje.

Tim procjenjuje trenutnu debljinu glečera na 30 do 50 metara, a od 1990-tih je vjerovatno izgubljeno 55 metara. U ovom slučaju, led bi se topio oko 80 puta brže, nego što se akumulirao u posljednjih 2000 godina. Pri tome je prosječna temperatura na glečeru minus 22,6 stepeni Celzijusa.

Za topljenje leda, istraživači navode kao odgovorne nekoliko procesa koji su nastali kao rezultat klimatskih promjena. Veliki dio svijetlog snježni pokrivač, koji odbija sunčevo zračenje, nestao je uglavnom kroz isparavanje.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen