Sonntag, 6. Februar 2022

Stari Šveđanin

 





Saab 96 GL V4 Super

Fabrički novi Saab stajao je u štali 42 godine

A sada pravi povratak! Zeleni Saab 96 GL V4 Super spavao je u jednoj štali ponosne 42 godine, potpuno nov i sa samo sedam pređenih kilometara na kilometar satu. Sada je novootkriveni dragulj, koji je izgrađen 1979. godine, dobio novog vlasnika.

Odmah nakon što je bio proizveden, jedan Šveđanin iz mjesta Nossebo kupio je ovaj automobil, izrađen u Saab fabrici u Nistadu u Finskoj. Novi auto je došao u Nossebo 17. oktobra 1979. na jednom transporteru i smješten u štalu vlasnika automobila. Tu je i ostao, čekajući na svoju prvu vožnju više od četiri decenije! Vlasnik automobila preminuo je krajem prošle godine. Njegov zeleni automobil prodat je na jednoj aukciji! Prije smrti, Saab entuzijasta je svoje bogatstvo putem testamenta ostavio jednoj medicinskoj fondaciji u Švedskoj, koja je potpuno novi automobil dovezla iz štale u aukcijsku kuću "Netauktion". Tamo je starac temeljito očišćen od prašine, dotjeran i konačno pušten na aukciju. Tada je započeo rat nadmetanja za zeleni automobil, koji je na kraju promjenio vlasnika za ponosnih 500.000 kruna (oko 50.000 eura).

Iako auto nikada nije izašao na put, prvo mu je bila potrebna ruka puna ljubavi. Aukcijska kuća upozorila je na "tačkasto oštećenje od rđe" i na motor koji se prvo mora provjeriti. On također mora otići u “Bilprovningen”, švedski tehnički pregled, prije svoje prve prave vožnje na cesti.

(bild)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen