Mittwoch, 23. Februar 2022

Spomenici ljubavi



Verona ima statuu Juliette, a Mostar i BiH, imaju svoju Eminu.

Koliko je god Stari važan za Mostar, toliko je i Emina proslavila Mostar.

Šantić, Emina i Mostar su jedno.

(Faruk Ticic/cidom/20220219)


Spomenik Emini u Mostaru

Emina je simbol univerzalne ženske ljepote, ali i simbol Bosanki i Hercegovki, simbol Une i Neretve - i što je možda najvažnije, simbol zajedničkog života koji se u Mostaru stoljećima gradio. Sve ovo inspirisalo je umjetnika Zlatka Dizdarevića iz Velike Kladuše da izradi spomenik Emini i pokloni ga gradu Mostaru:
„Jedna moja umjetnička vizija, malo oplemenjena originalnom hercegovačkom narodnom nošnjom iz perioda kad je živjela Emina, univerzalni kip koji će biti jedan simbol Mostara, Hercegovine, odnosno BiH, gdje su žene najljepše na svijetu.“
Spomen-bista Emini postavljena je 2010. godine u malom parku pored Lučkog mosta u Mostaru, u neposrednoj blizini parka Alekse Šantića.

(RSE)


Skriveno blago - Kip Julije u Veroni

Ako posjetute Veronu, atrakcija koju morate vidjeti je svakako Julijina kuća, gdje ljubavnici iz cijelog svijeta ostavljaju ljubavne poruke ili zapise sa imenom svoje voljene. Nakon što uđete u dvorište kuće, naći ćete se ispred bronzane statue koja predstavlja Šekspirovu heroinu...

Vjeruje se da dodir njezinih grudi donosi sreću!

Kip je 1969. godine izradio kipar Nereo Costantini i postavljen u dvorištu na inicijativu Lions kluba iz Verone 1972. godine. Nažalost, uslovi konzervacije Kostantinijeve skulpture, teško pogođeni decenijama izloženosti turistima i posjetiocima, posebno kao rezultat obreda sreće dodirivanja Julijine desne dojke, učinili su neophodnim da se statua premjesti na bezbjednije mesto.

2014. godine u dvorištu Julijine kuće postavljena je kopija bronzane statue heroine Šekspirove tragedije, izrađena pod vodstvom Novella Finottija, međunarodno poznatog umjetnika koji je u svojim mladim godinama bio Konstantinijev učenik.

Originalna statua je sada izložena u unutrašnjoj sali Giuliettas house museum. Mala rupa koja se još uvijek vidi na grudima je uspomena na 'posao' koji je Julietin original obavljao više od četrdeset godina kao uslugu ljubavnicima iz cijelog svijeta! Među brojnim aktivnostima u Veroni, ne zaboravite isplanirati posjetu Julietinoj kući... Iako ovo nije pravi dom nesretnih ljubavnika!

(venetioinsude)

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen