Freitag, 11. Februar 2022

Policijski pas robot

 



Dobrodošli u policijsku budućnost!

Ovih dana je otvorena nova “Inovation Lab”, "Laboratoriju za inovacije" policije u Duisburgu, Njemačka. Tu se razvijaju i testiraju nove tehnologije, kao što je novi policijski pas robot po imenu Robo Dog! Ovaj robot nalik psu, košta oko 60.000 eura, težak je 35 kilograma, može da radi 90 minuta sa jednim punjenjem baterija i za to vrijeme može preći deset kilometara. Ima pet kamera uključujući jednu za rotaciju od 360 stepeni. Može se penjati stepenicama, ili prelaziti preko neravnog terena? Sve to nije nikakav problem za ovog super psa.

Područja njegove primjene uključuju prodiranje do zatrpanih ljudi, kao i istraživanje mjesta zločina na kojima vrebaju nasilni kriminalci. Već je uspješno korišten u New Yorku.

Robo Dog je ujedno, u pravom smislu rijeći prava mazga: dodaci kao što su ruka za hvatanje, dodatne kamere ili mikrofoni mogu se pričvrstiti na njegovu stražnju stranu.

U Inovation Lab dizajnirani su između ostalog i inteligentni video sistemi. O svrsi novog laboratorija u policiji kažu: "Moramo izaći ispred znanja počinitelja, moramo znati kako stvari funkcionišu, i u idealnom slučaju, istovremeno postaviti ”zamke za lopove."

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen