Montag, 21. Februar 2022

Obnovljen most "Bitke za ranjenike" u Jablanici


2022. 

2022. 

1980tih

1968.

1943.

Porušeni most "Bitke za ranjenike" ponovo je podignut iznad Neretve u Jablanici i nakon 30 godina ponovno je zasjao kao jedan od najvažnijih eksponata antifašizma i strateško turističko središte u ovom hercegovačkom gradu.

Ekskluzivne snimke rekonstruiranog mosta na svom Facebook profilu objavio je bosanskohercegovački fotograf Dženad Džino.

"Nakon više od 30 godina, prelazim ponovo preko obnovljenog i rekonstruisanog simbola Jablanice", napisao je uz video u kojem je prošetao drvenim prijelazom kojim je omogućen prijelaz sa jedne na drugu obalu Neretve.

U komentarima Džino je otkrio da most još uvijek nije otvoren za javnost.

"Kakav snimak", "Bravo", "Gotivno", "Podsjeća na mladost", Nadam se da će se spomen obilježje urediti kao nekad ,rasvjeta je bila super, naročito u ljetnim mjesecima bilo je lijepo šetati", pisali su pratitelji u komentarima.

Direktorica Javne Ustanove Muzej Bitka za ranjenike na Neretvi Azra Đelmo ranije je istaknula da ovo jedan od najvažnijih projekta koji se u zadnjih nekoliko godina realizuje.

"To je naš najvažniji eksponat , svjedok tih događaja iz 1943. godine i sigurno vjerujemo da će njegova obnova povećati i reprezentativnost samog kompleksa i da će veći broj turista da posjećuje ovaj lokalitet. Što je najvažnije sačuvat će se most i za buduće generacije, koje će imati priliku da i dalje uče o antifašizmu", kazala je u septembru prošle godine.

(klix/20220221)

fotografije: Dženad Džino, arhiva

Link za video: Džino Dženad (@dzenad_dzino) • Instagram-Fotos und -Videos

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen