Montag, 28. Februar 2022

Kad velika riba guta malu ribu

 


Svako ko se vozi kroz dugi tunel, bez ičega okolo, osim betonskih zidova lijevo i desno, i pogleda uperenog pravo naprijed, poznaje osjećaj zaboravljanja vanjskog svijeta.

U figurativnom smislu, ljudi imaju tunelsku viziju kada njihov fokus na jedan cilj ozbiljno ograničava njihovu percepciju nečeg drugog.

Da li se ovo odnosi i na morska stvorenja?

Očigledno da, kao što je španski fotograf Javier Murcia mogao primijetiti. Prirodni spektakl dogodio se na mediteranskoj obali Španije, u blizini grada Cartagena.

Crvena riba je bila toliko fiksirana na svoj plijen da me nije ni primijetila.“ Murcia je tako mogao čekati pravi trenutak da pritisne okidač.

Ostalo je nerazjašnjeno, da li je lovac, crvena pirka (Serranus scriba) bio u stanju da proguta manju ribu grgeč (Labrus viridis). Sve što je Murcia mogao vidjeti bilo je, da je veće morsko stvorenje, sa ulovom u ustima, potražilo privatnost među morskim algama.

Fotografija je nedavno zauzela drugo mjesto na konkursu Britanskog podvodnog fotografa godine, Underwater Photographer of the Year 2022. u kategoriji Behavior.

Uspjeh koji fotograf vjerovatno duguje svojoj viziji tunela.


Plava zona: More kao revir: španski fotograf prirode Javier Murcia svoje motive traži prvenstveno ispod vodene površine mora.

Zeleni plijen: Zeleni lovac može narasti do 45 cm. Njegove ljuske i peraje ukrašeni su svijetlim tačkama.

Crvena opasnost: Brancin pripada porodici riba pile. Može da živi do 16 godina.

(focus)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen