Dienstag, 8. Februar 2022

Zimske olimpijske igre 1984. - Bilo nam je lijepo u Sarajevu...




XIV zimske olimpijske igre održane su od 8. do 19. februara 1984. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, u tadašnjoj Jugoslaviji. To su bile prve zimske i druge olimpijske igre održane u nekoj komunističkoj državi nakon XXI olimpijskih igara, održanih 1980. u Moskvi.

Na Igrama su u šest sportova nastupila 1.272 takmičara iz 49 zemalja, 998 takmičara i 274 takmičarke. (wikipedia)








U sjećanju nam je ostala zimska bajka iz te sada već daleke godine. U sjećanju su još otvaranje i zatvaranje igara na Koševu, Sanda Dubravčić i olipmpijski plamen, umjetničko klizanje u Zetri, hokej u Skenderiji, alpsko skijanje Bjelašnica i Jahorina, skakaonice na Igmanu, bob staza niz Trebević, Olimpijsko selo Mojmilo. Prvu olimpijsku medalju za tadašnju Jugoslaviju osvojio je Jure Franko. Zlatnu medalju u umjetničkom klizanju osvojila je Katarina Witt iz Njemačke, kao i britanski plesni par Jayne Torvill i Christopher Dean, sa plesom na muziku Bolero od Ravella, i tadašnji predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Juan Antonio Samaranch, i stihovi pjesme na zatvaranju Olimpijskih igara: "Lijepo je bilo u Sarajevu, doviđenja u Kalgariju - It was fine in Sarajevo, see you in Calgary..."

Dvije sedmice Sarajevo je bilo centar svijeta, posjetile su ga brojne prominentne ličnosti, Čitava Bosna i Hecegovina, i tadašnja država Jugoslavija, njeni ngrađani, bili su u transu zbog igara, i onoga što se dešavalo na, i oko Olimpijade. Sanali smo Olimpijski san, kojega se prisjetimo svake godine na godišnjicu, a pogotovo kad su u toku neke aktuelne Zimske olimpijske igre.





Naredne Zimske olimpijske igre, 2026. godine, XXV po redu biće održane u Milanu i Cortini d'Ampezo u Italiji

Za XXVI Zimsku Olimpijadu 2030. godine, zajedno konkurisali su SAD, Španija i Japan, sa željom da zajedno organiziraju Zimske olimpijske igre 2030. godine. To je bila informacija iz Evaluacijske komisije MOK, u kojoj se kaže da su Salt Lake City, Sapporo i Barcelona uputili zajedno ovaj prijedlog. U slučaju da ova ideja prođe, Barcelona bi odabrala Sarajevo kao partnerski grad, u kojem bi se izvodili skijaški skokovi!

Pa sačekaćemo odluku MOK-a.

(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen