Mittwoch, 2. Februar 2022

Uoči početka ZOI 2022 - Desetine olimpijaca zaraženi koronom

 



Obzirom na nove skučajeve zaraze korone, igre prijete da postanu farsa.

Pet dana prije početka Zimskih olimpijskih igara (od 4. do 20. februara) u Pekingu bilo je ukupno 16 novih slučajeva korona među sportistima i članovima timova. Ovo je saopštio organizacioni odbor. Na aerodromu je pozitivno testirano još deset osoba, koji su u vezi sa Zimskim igrama. Od sportista i članova timova koji su bili pozitivni, 13 se sada nalazi na aerodromu, a troje u karantinskom balonu. Tamo se nalazi još osam osoba, prethodno pozitivno testiranih. Sveukupno, ukupan broj je u nedjelju porastao za 54.

Grad domaćin Peking prijavio je 20 novih slučajeva korone među svojim građanima, što je najveći broj u zadnjih godinu i po dana. Kao rezultat toga, grad je potpuno zatvorio nekoliko stambenih naselja. Više od dva miliona ljudi trebalo je da se testira na virus u okrugu Fengtai, gde je zabilježen najveći broj slučajeva.

Igre u Pekingu će se održavati u strogo kontrolisanom zatvorenom balonu, gdje će se svi učesnici svakodnevno testirati na Covid-19 i živjeti u potpunoj izolaciji od kineske populacije.

"Zatvoreni ciklus" u kojem se kreće oko 60.000 olimpijskih učesnika u Pekingu, Yanqingu i Zhangjiakouu dio je politike nultog Covida, kojom je Kina do sada spriječila velike epidemije korone.

Predstojeća proslava kineske Nove godine, na kojoj će okupiti milioni porodica i prijatelja, ovdje se posmatra kao izazov za kinesku strategiju kontrole pandemije.

Osim slučajeva u Pekingu, Nacionalna zdravstvena komisija NHC je u nedjelju izvijestila i o 34 druga pozitivna testa širom zemlje, uglavnom u Hangzhouu na istoku i u Suifenheu na sjeveroistoku. Nedavno su čitave regije bivale zatvorene nakon izbijanja lokalnih epidemija korone.

(ksta)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen