Montag, 28. Februar 2022

Poraz košarkaša u Litvaniji

 









Litvanija - BiH 77:56 (20:12, 14:20, 21:12, 22:12)

Košarkaši Bosne i Hercegovine poraženi su u Vilniusu u 4. kolu druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo od domaće selekcije Litvanije rezultatom 56:77 te su tako umanjili šanse za odlazak smotru najboljih svjetskih selekcija.

Naši košarkaši su loše ušli u meč pa su vrlo brzo gubili rezultatom 6:0 budući da nisu imali rješenja u napadu. Rasla je potom prednost i do 11 razlike (16:5), a izabranici Vedrana Bosnića su uspjeli smanjiti na osam razlike do kraja prve četvrtine.

U sličnom ritmu igralo se i u drugom periodu, a prednost nikada nije išla preko 11 poena. Kod rezultata 34:24, naša reprezentacija je počela igrati fantastično u odbrani pa su uspjeli serijom 8-0 vratiti utakmicu u egal. Prvo poluvrijeme je okončano rezultatom 34:32 za Litvance.

Naša selekcija je u prvom poluvremenu najviše imala problema s Dimsom koji je postigao 13 poena, dok je uz njega raspoložen bio i Birutis sa šest. Atić i Sulejmanović sa po sedam poena bili su najefikasniji u našem timu u prvom poluvremenu.

Već nakon prvog napada u nastavku BiH je uspjela i prvi put doći u vodstvo. Međutim, nakon tog perioda uslijedio je pad pa su Litvanci znatno uvećali vodstvo uoči posljednje četvrtine (55:44). Nisu uspijevali Bosnićevi izabranici nametnuti se ni do kraja meča pa su Litvanci bez puno problema na kraju razbili naše košarkaše koji su jutros doputovali u Litvaniju.

Litvance je danas do pobjede predvodio Dimsa s 19 poena, dok je Gailius ubacio 15. Kod BiH je najbolji bio Atić s 12 poena, dok su Gegić i Kamenjaš postigli po 10 poena.

Litvanija je prva u grupi F sa sve četiri pobjede, dok je BiH na drugom mjestu s omjerom 2-2. Bugarska i Češka igraju utakmicu četvrtog kola, a Bugari imaju jednu pobjedu za razliku od Čeha koji do sada bez trijumfa.

U narednu fazu plasirat će se tri najbolje selekcije iz svake grupe, a večerašnjim porazom našem timu su umanjene šanse za konačni plasman na Svjetsko prvenstvo. Naime, prenose se bodovi iz ove faze takmičenja ostvarenih u utakmicama s rivalima koji će također igrati u završnoj rundi. Budući da je Litvanija već u završnoj fazi, jasno je da iz duela s ovom selekcijom prenosimo dva poraza. Bodovi iz duela s posljednjom ekipom grupe se ne prenose.

Posljednje dvije utakmice druge runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo igramo u julu kada ćemo prvo gostovati Češkoj, a onda dočekati Bugarsku.

(sport)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen