Mittwoch, 23. Februar 2022

Sa stranica stare štampe – Posjeta Mostaru 1909. godine

 





U bečkom sedmičnom magazinu posvećenom automobilizmu "Allgemeine Automobil Zeitung" od 26.12.1909. objavljene su fotografije, bez teksta, koje je tokom svog putovanja po Bosni i Hercegovini napravio nadvojvoda Leopold Salvator.

Tokom boravka u Mostaru, posjetio je Stari grad i Tekiju na vrelu Bune u Blagaju, tamo napravio fotografije, koje je kasnije dao da se objave u pomenutom časopisu.

Leopold Salvator iz Austrije-Toskane (rođen 15. oktobra 1863. u Alt-Bunzlau, Češka, umro 4. septembra 1931. u Beču) iz kuće Habsburg-Lothringen (linija Habsburg-Lothringen-Toskana) bio je nadvojvoda Austrije, Feldzeugmeister, a od 1916. god. General-pukovnik.

Allgemeine Automobil-Zeitung (AAZ) bio je sedmični magazin od 1900. pa do vjerovatno 1938. godine sa redakcijom u Beču. Do 1901. godine glavni naslov bio je Allgemeine Automobil-Zeitung i službeni Mittheilungen iz Oesterreichischen Automobil-Club. Od godine prvog izdanja, list koji je osnovao Adolf Schmal pojavio se i u Berlinu kao njemačko izdanje, distribuirano od strane izdavača Gustava Braunbecka, sve dok on sam nije preuzeo njemačko izdanje od 1904. nadalje.

Prilog: četiri fotografije iz Mostara, 1909. godine

priredili: Smail Špago, Armin Džabirov, Tibor Vrenčić

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen