Dienstag, 1. Februar 2022

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Gutači smeća

Slonovi zapravo jedu biljke, i to mnogo. Odrasla životinja svaki dan proždere 150 kilograma – čak 600 glavica zelene salate. Na Šri Lanki divlji slonovi više ne mogu lako pronaći ovu količinu zelenila. Zbog toga životinje redovno kopaju po smeću na jednok od 54 smetljišta nedaleko od nacionalnih parkova, gutajući pritom plastiku i druge toksine. Poslednjih godina stradalo je dvadeset slonova, samo pet na ovoj gomili nedaleko od glavnog grada Kolomba. Planovi vlasti da recikliraju otpad do sada su propali.



Spektakularno

Bez mreže ili duplog poda, ali osigurana konopom, australijska umjetnica Vicki Van Hout završava svoj zapanjujući nastup. Na visini od 20 metara, odmah pored Sidnejske opere na nekonvencionalnoj pozornici: blok leda težak 2,7 tona koji visi sa dizalice.

Thaw”, "Odmrzavanje" je naziv projekta kojim je pozorišna kuća Legs On The Wall skrenula pažnju na globalno zagrijavanje protekla tri dana vikenda.

"Nadamo se," rekao je umjetnički direktor Joshua Thomson, "da ćemo na ovaj način ohrabriti gledaoce da učine više za klimatske promjene."



Za spas od gladi

Ništa bolje se nije moglo ni učiniti ni očekivati od strane Talibana, nakon povlačenja američke vojske: U osiromašenoj zemlji ljudska prava propadaju u Dschennah , regionalno poznatou pećinu.

Posebno su žene, prema judnom izvještaju UN sistematski isključene iz društvenog i radnog života. Slika pokazuje jednu od posljednjih opcija samoostvarenja: Potpuno prekrivena prikuplja donacije za kampanju “Spasimo Afganistan od gladi”



Kada tinja puni mjesec

Pitoreskno seoce Mow Cop, između sjeverozapadne Engleske i zapadnoh Midlanda, koji je poznato od 1270. godine, je samo po sebi jedna neprocjenjivo cijenjena televizijska kulisa. Podatak da je ovdje osnovana “Primitive Methodist Church” je vrijedan uvažavanja. Nalazi se 24 milje južno od Manchestera i 6 milja sjeverno od Stoke-on-Trenta, na istoimenom strmom brdu koje se uzdiže do 1099 stopa nadmorske visine

Inače je u Mow Copu veoma mirno. Nekažnjeno ubistvo jednog taksiste, izvršeno 1990. godine je bio jedan vanredni istorijski događaj, kojeg je zabilježila čak i Wikipedia.

A kada se, kao ovih dana, pojavi puni mjesec iza kulisa Mow Copa, odjednom oživi duh Šekspira.



Život u vulkanskom pepelu

Čišćenje i raspremanje sedmicu dana nakon izbijanja podvodnog vulkana i skorog uništenja ostrva Hunga-Tonga-Hunga su u punom jeku. Sada je jasno da 84 posto stanovnika kraljevstva Tonga, na 127 ostrva moraju trpjeti posljedice. U međuvremenu su počele stizati prvi brodovi sa prvom pomoći. Ljudi sada pričaju o događajima koji ulijevaju nadu: Stolar Lisala Folau (57) bio je bačen u more prilikom vala cunamija. Izdržao je tako u vodi puna 24 sata, dok ga valovi nisu izbacili na glavno ostrvo Tongatapu, gdje mu je ukazana prva pomoć.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen