Donnerstag, 3. Februar 2022

Plavi dječak ponovo privlači

 





Za ovo umjetničko djelo vrijedi napraviti posjetu muzeju.

Poslije 100 godina, slika “The Blue Boy”, “Dječak u plavom”, slikara Tomasa Gainsborougha (1727-1788) ponovo je izložena u Londonu.

Ovu sliku nazivaju i "Britanska Mona Liza" zbog dopadljivog i ponosnog pogleda dječaka.

A baš taj pogled privlači i vrlo mlade ljubitelje umjetnosti u Nacionalnu galeriju u Londonu.

Uz temu:

Dječak u plavom je portret koji je naslikao engleski slikar rokokoa, Thomas Gainsborough oko 1770. godine i predstavlja jedno od njegovih najslavnijih djela.

Vjeruje se kako je na slici prikazan Jonathan Buttle (1752. – 1805.), sin bogatog trgovca, koji je bio blizak prijatelj umjetnika, mada to nikada nije dokazano. Djelo je naslikano tokom produženog boravka Gainsborouga u Bathu, prije nego što se konačno naselio u Londonu 1774. godine. Istorijska studija kostima i portreta mladića u odjeći iz sedamnaestog stoljeća smatra kako je riječ o Gainsboroughovom odavanju počasti slikarstvu Anthonisa van Dycka, posebice njegovom portretu Karla II. kao dječaka iz 1637. godine.

Portret je naslikan oko 1770.godine, kada je u Britaniji bilo moderno pozirati u kostimima iz 17. stoljeća. Dječak nije bio aristokrata, ali ga umjetnik namjerno oblači u raskošno i elegantno odijelo, čime naglašava izraz neovisnosti i ponosa na licu mladića. Njegov raskošni kostim blista samopouzdanjem, statusom i značajem. Samo šarmantno rumenilo i jednostavnost u njegovim očima daju naslutiti kako je riječ o običnom dječaku. Dječak stoji čvrsto i samouvjereno, pogled mu je usmjeren prema gledaocu. On je osvijetljen svjetlošću koja se prelijeva poput topaza, srebrene i čiste nebeske boje, te zrači lakoćom i otmjenošću.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen