Montag, 7. Februar 2022

Iz svijeta – Slike sedmice



Smrad do neba

Od kuće do kuće samo užas! Stanovnici glavnog grada Bangladesha Dhaka (21,7 miliona stanovnika) mogu samo preko mosta preći preko presušene pritoke Burigange. Korito rijeke je puno smeća. Svakog dana ovdje završi oko 4500 tona kućnog otpada. Oko 30 posto završi na deponijama, a većina u rijeci. Smrtonosna životna arterija!



Još i to Borise

Radnici Nacionalne zdravstvene službe, National Health Service (NHS), bacali su u subotu svoje uniforme na kapije Downing Streeta. Oni demonstriraju protiv vladinog plana da vakcinacija za zdravstvene radnike bude obavezna. Protivnici vakcinacije i NHS ujedinili su se širom Engleske. Oko 70.000 njih još nije vakcinisano i rizikuju da izgube posao od 1. aprila.

Da li su protesti stigli do Borisa Džonsona? Premijer ima druge brige. Bori se za svoj politički opstanak zbog zabranjenih zabava i pijanki tokom karantene.



Prelijepe i nezavisne

Selfi za istorijsku priliku: Indijske policajke iz Amritsara pripremaju se za "Paradu za Dan Republike" - paradu povodom državnog praznika, koji se proslavlja s pompom, posebno u Delhiju. Milijarda ljudi proslavljaju ovaj dan, kada je 26. januara 1950. godine na snagu stupio indijski ustav. To je bila prekretnica u indijskoj istoriji: zemlja je bila formalno nezavisna od Britanskog carstva još od avgusta 1947. Ali je tranzicijska faza završena tek donošenjem ustava, kada je Indija postala demokratska republika sa vlastitim šefom države, a do tada je to bio aktuelni britanski monarh.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen