Donnerstag, 3. Februar 2022

U petak počinju XXIV zimske olimpijske igre u Pekingu

 








Prije 14 godina Kina je prvi put bila domaćin Olimpijskih igara. Svijet je bio gost - i divio se zemlji koja se tada otvorila. Ove godine, sportski praznik priča sasvim drugačiju priču: priču o otuđenosti i izolaciji.


Zimske olimpijske igre 2022, službeno XXIV zimske olimpijske igre i poznate kao Beijing/Peking 2022, predstojeći su međunarodni zimski višestruki sportski događaj koji će se održati od 4. do 20. februara 2022. u Pekingu i borilištima u blizini susjednih gradova Yanqing i Chongli u Narodnoj Republici Kini.

Peking je izabran za grad domaćina u julu 2015. na 128. sjednici MOK u Kuala Lumpuru. Zimske olimpijske igre 2022. biće prve Zimske olimpijske igre u Kini, druge ukupno Olimpijske igre u Kini, nakon Olimpijskih igara 2008. također u Pekingu. Posljednje od tri uzastopne Olimpijske igre održane su u Istočnoj Aziji, nakon Zimskih olimpijskih igara 2018. u Pyeongchangu, Južna Koreja, i Olimpijskih igara 2020. u Tokiju, Japan.

Peking će postati prvi grad koji je bio domaćin i zimskih i ljetnih olimpijskih igara; na ovim igrama će se koristiti četiri postojeće zatvorene dvorane koje su prvobitno izgrađene za potrebe Olimpijskih igara 2008, kao i Nacionalni stadion u Pekingu, na kojem će ponovo biti održane ceremonije otvaranja i zatvaranja Igara.

Kontroverze na Zimskim olimpijskim igrama 2022. uključivale su diplomatske bojkote zbog genocida nad Ujgurima i opšte situacije sa ljudskim pravima u Kini.

Panda i kineski fenjer, maskote su za Zimske Olimpijske i Paraolimpijske igre u Pekingu 2022. godine, objavili su organizatori.

Panda, čije je ime Bing Dven Dven, preko lica simbolizuje stazu za klizanje i 5G tehnologiju, a ime je dobila po ledu kada se prevede prva riječ sa kineskog jezika, dok druga riječ označava iskrenost i zdravlje, navodi su Organizacionog komiteta u Pekingu.

Ta životinja smatra se nacionalnim blagom, pa je tako bila maskota Letnjih OI u Pekingu 2008. i Azijskih igara u istom gradu 1990. godine.

Crveni fenjer nešto što je tradicija u Kini, je maskota Paraolimpijskih igara i zove se Šuej Ron Ron.

Na slikama:

Daleko sjećanje: Nacionalni stadion, mjesto igara 2008., bio je simbol nade.

Paralelni svjetovi: Kinesko rukovodstvo pridaje veliku važnost činjenici da se stanovnici grada, sportisti i zvaničnici iz inostranstva ne sastaju u Pekingu.

Na slikama od vrha do dna: šetač u centru grada, mještani na Olimpijskom tornju i pomagači u Olimpijskom snježnom parku, gdje će se održavati skijaška i snowboard takmičenja.

Kontrastni program: Međunarodni olimpijski komitet, ovdje predsjednik Thomas Bach i kineski predsjednik Xi Jinping (gore). I komisija za doček koja akredituje sportiste i trenere koji su stigli. Slika ispod: skakaonica.

(sport)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen