Freitag, 25. Februar 2022

Vratile se rode

 


Prve rode vratile su se u sjevernu Njemačku ranije nego što se očekivalo. U Hamburgu, i pokrajinama Schlesvig-Holstein i Niedersachsen proteklih dana su viđene prve povratnice.

Tokom hladne sezone, ove "zimske izbjeglice" ne sele puno daleko, nego u Španiju, Francusku ili čak, samo na jugozapad Njemačke i stoga se vraćaju ranije.

Prema Savezu za zaštitu prirode Nabu, raniji povratak je posljedica klimatskih promjena: "Sigurno da tako nije moglo funkcionisati prije 50 godina", rekao je portparol.

Kod bijelih roda mužjak uvijek prvi stigne do lanjskog gnijezda, i pripremi ga za partnera, koji obično stiže nekoliko dana kasnije. Tada odmah počinje posao oko novog podmlatka. Izleguu od tri do pet jaja, na kojima oba partnera naizmjenice inkubiraju 32 do 33 dana. Nakon otprilike dva mjeseca, mlade ptice napuštaju gnijezdo. U nekim regijama Njemačke, uključujući Rhineland-Pfalz i Bavarsku, neki primjerci ostaju na svom uobičajenom mjestu kao "zimske rode" čitavo vrijeme. Kada padne mraz i kada ne mogu pronaći hranu, brzo se presele nekoliko kilometara u južnije krajeve.

(welt)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen