Donnerstag, 26. Juni 2014

Zmajevi za utjehu i - istoriju

(prenešeno sa portala Nova Sloboda, autor teksta je Dragan Miladinović, prijeratni urednik Slobode)
 
SP u Brazilu

 

„Zmajevi“ za utjehu i - istoriju

Trinaestog jula biće spuštena zavjesa na jubilarno, 20. svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu. Tog dana će biti promovisan i novi- stari šampion u najvažnijoj sporednoj stvari. Tada će, takođe, biti proglašeni najbolji igrač i prvi tobdžija ovog nadmetanja.

Selektori će, pak, podvlačiti crtu da li su ostvareni planirani ciljevi, zapravo snovi. Jedni će imati razloga da kažu da jesu. Naprotiv, drugi će reći da su im se nade raspršile poput mjehura od sapunice pošto njihovi izabranici nisu ovjerili vizu ni za drugi krug takmičenja.U grupi ovih drugih su, na žalost, i dvije reprezentacije iz našeg regiona - Bosna i Hercegovina i Hrvatska.
„Zmajevi“ su bili debitanti na najprestižnijem loptačkom nadmetanju. Vjerovalo se da imaju znanje i snagu da se probiju među šesnaest. Nisu, na žalost, uspjeli. Tek u oproštajnom, trećem meču su ostvarili pobjedu, savladali su Iran sa 3:1! To je za utjehu i za- istoriju, jer je to na premijernom pojavljivanju na Mundijalu bio i prvi pun pogodak.
Treba, međutim, biti pošten pa reći da su u prethodna dva okršaja (Argentina i Nigerija) igrali jalovo, statički, nepovezano, mlitavo, bez srca. Naduvane i umišljene „zvjezdice“ čak nisu ni treperile!. Pojedinci su bili sebični, željeli su da se po svaku cijenu upišu u listu strijelaca. I strateg Safet Sušić je imao čudnu taktiku. I da bi sve to začinio, na već gorku tortu stavio je „šlag“, bilo je to protiv Nigerijaca (0:1), kada je u igru uveo svog bratića Tina Svena! Zašto je to uradio? Nije, valjda, da „mali“ stiče reprezentativno iskustvo, ili da još jedan Sušić osjeti draži svjetskog prvenstva?
Bilo je očigledno da su u fazi odbrane s lijeve strane primani golovi. To je i slijepac primjećivao. Prvo onaj nesrećni autgogol Kolašinca protiv Argentine i onaj Mesijev pogodak odluke u drugom poluvremenu. I Negerijci su sa iste strane matirali Begovića, jedinog što je zaslužio prolaznu ocjenu. E, sada bh. selekcija može se žaliti na suđenje protiv Nigerije, da im nije priznat regularan gol (Džeko) i da su afrički „lavovi“ postigli odlučujući pogodak poslije očiglednog faula. Ali, to ne pije vode. Ostaće zapisano da je Vedad Ibišević bio prvi strijelac BiH na SP
I „Vatreni“ su gajili velike ambicije. Nekako su preboljeli poraz protiv domaćina Brazila (1:3). Iz mrtvih ih je digla visoka pobjeda nad Kamerunom (4:0). Međutim, u odlučujućoj bici za prolaz među šesnaestoricu iznenadio ih je raspjevani Meksiko (3:1)! Istina, hrvatski reprezentativci su se barem pošteno borili, igrali svim srcem, što, ipak, nije bilo dovoljno.
I tako su se i BiH i Hrvatska prije očekivanja vratili kući tugujući.
Ako im je ikakva utjeha, takvu sudbinu su doživjeli i branilac naslova svjetskog šampiona Španija, i selekcija iz kolijevke fudbala, takođe nekadašnji prvak Engleska (1966), i Italija, koja je u svoje vitrine unijela čak četiri trofeja (1934, 1938, 1982. i 2006.). A više se očekivalo i od Portugala, koga je predvodio najbolji svjetski fudbaler Kristijano Ronaldo. I to je dokaz da jedna lasta ne čini proljeće, kako kaže ona naša narodna poslovica. Inače, na tlu Brazila bio je pravi potop Evropljana. Obraz i čast Starog kontinenta osvjetlali su prije svih Holanđani, zatim Nijemci, Belgijanci, Švajcarci...
Već u subotu su na programu utakmice osmine-finala. Prvi na scenu stupaju Brazil i Čile, a zatim će se sudariti Kolumbija i Urugvaj. Dakle, prvi na scenu stupaju Južnoamerikanci
Podsjećanja radi: Argentina, Belgija, Brazil, Čile, Francuska, Meksiko, SAD i Urugvaj su bili akteri ne samo ovog jubilarnog, 20. Svjetskog fudbalskog šampionata, nego i onog prvog 1930. godine u Urugvaju. Sada je sa smotre od prije 84 godine izostalo je samo pet zemalja - Bolivija, Paragvaj, Peru, Rumunija i iz razumljivih razloga Jugoslavija - ona više i ne postoji!
Kada se bude stavljala tačka na aktuelno SP, ne samo da će se znati i ko je najbolji tobdžija, nego i koji je gol bio najljepši, najbrži i tom slično. Treba, međutim, podsjetiti i na fudbalera koji se prvi upisao kao strijelac na prvom planetarnom šampionatu. To je bio Francuz Lusijen Loran. To se dogodilo u 19. minuti dvoboja „Galskih pjetlova“ sa Meksikom (4:1)!
Dirigenti igre, naravno oni sa klupe (više su stajali) od nekoliko reprezentacija učesnika SP u Brazilu bili su- stranci. Najbolji pedigre ima Nijemac Jirgen Klinsman (kao igrač bio svjetski šampion). On predvodi selekciju SAD. Još dvojica Nijemaca su bili u istim ulogama - Volker Finke sa Kamerunom i Otmar Hicfeld sa Švajcarskom Tu je i naš „Rođeni“ Vahid Halilhodžić, strateg Alžira. Zatim, Portugalci Fernando Santos (Grčka) i Karlos Kveiroz (Iran), Francuz Sabri Lormouči (Obala Slonovače), Kolumbijci Lujis Fernando Suarez (Honduras) i Horge Luis Pinto (Kostarika), Italijani Alberto Zaćeroni (Japan) i Fabio kapelo (Rusija). Eto i selektor Hrvatske Niko Kovač je rođen u Njemačkoj, tačnije u Berlinu (njegovi korijeni su iz livanjskog kraja), a onaj Australijski Anže Postekoglou je Grk, rođeni Atinjanin.
Dragan Miladinović
(prijeratni uednik mostarske Slobode)

 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen