Montag, 2. Juni 2014

„Trehnuti malo“ da ili ne?



Podnevni kratki san

„Trehnuti malo“ da ili ne?



Kratkotrajan poslijepodnevni drijemež kratkoročno osvježava i odmora.

Vremenom bi ova ugodna navika mogla imati uticaja na povećanu mogućnost prijevremene smrti za gotovo jednu trećinu, tvrde naučnici s britanskoga Univerziteta Cambridge.
Osobe koje su navikle svakodnevno poslijepodne odspavati sat vremena ili duže, podložnije su potencijalnom razvoju plućnih bolesti, poput bronhitisa, emfizema ili upale pluća, kao i riziku od prijevremene smrti od respiratornih bolesti, u odnosu na osobe koje spavaju samo noću, prenosi Daily Mail. Poslijepodnevni drijemež, ustanovili su naučnici, može uticati na pojavu brojnih upala u organizmu.
Međutim iz Centra za istraživanje sna na Univerzitetu Loughbourough za Daily Mail kažu kako na većinu ljudi poslijepodnevni drijemež, ipak, neće imati negativan učinak.


„Velika većina osoba obuhvaćenih istraživanjem, njih 85 posto, dakle svi koji su se odmarali manje od sat vremena nije izložena opasnosti“, a kod nekih čak postoji mogućnost koji su prije patili od ozbiljnih i neizlječivih plućnih bolesti, poslijepodnevni odmor bio od koristi, te da im je zapravo produžio život.

Bilo kako bilo, ono što se kod nas smatra nepristojno i izgleda čak i komično, je da se iskoristi svaki slobodan trenutak preko podne, da se trehne malo, ili “ samo pet minuta”...kako mnogi tvrde, u nekim istočnim zemljama, ali i na drugim krajevima svijeta, podnevno kratko spavanje je redovna pojava i navika, i niko se na to ni ne obazire previše.







Zašto da ne!

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen