Montag, 9. Juni 2014

Vječiti mladić

Paja Patak slavi 80. rođendan

Paja Patak, ili Donald Duck, kako se u svijetu zove ovaj napoznatiji svjetski patak, 9. juna slavi svoj 80. rođendan. Za svoje godine, Paja Patak još uvijek izgleda veoma dobro, i nikako ne stari. 
 
Superstar je rođen prije 80 godina svojim prvim nastupom u filmu „Wise Little hen“ ili Pametna mala kokoška. Premijera je bila davne 1934. godine, kada se ovaj pataak pojavio u mornarskom, umjesto u kapetanskom, crnom odijelu. Kljun mu je bio narandžast i dug, umjesto žut i širok. Pojavio se u sporednoj, a ne u glavnoj ulozi, u filmu koji je trajao sedam minuta. To je bio start jedne primjerene svjetske karijere. Nakon toga, igrao je u skoro 200 filmova, a kao jedina Disneyeva figura iz svijeta životinja, igrao je i u pet igranih filmova, pa čak ima i jednu zvjezdicu u poznatom „Walk of Fame” u Hollywoodu.



Već 80 godina Paja patak, po osobinama kolerik, je pun pehova, pa mu je čak i rođendan pomjeren na petak 13. Filmski producent je ideju za ime ovog najboljeg prijatelja Mickey Mausa dobio kad je u novinama čitao izvještaj o igraču kriketa, koji je u jednoj utakmici, po sportskom žargonu zabilježio „duck”, odnosno, nije postigao niti jedan poen, pa je Disney kombinovao ta dva pojma i nastajo je ime Donald Duck.



Junak širom svijeta nosi različita imena.U Njemačkoj je jedno vrijeme bio poznat kao „Hanns, der Enterich”, Hans patak, kao što je i kod nas od davnina poznat kao Paja Patak.
Čestitke!
 
Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen