Samstag, 21. Juni 2014

Bratska ljubav - Boateng protiv Boatenga

Fudbal piše romane

Bratska ljubav

Do sada smo čuli sa slučajeve da dva brata igraju za različite ekipe, ali da igraju za dvije različite reprezentacije, zvuči malo nevjerovatno.

Takav slučaj će se desiti u subotu uveče, kada se, u okviru grupe G na Mundijalu, sastanu Njemačka i Gana. U sastavu Njemačke igraće Jerome Boateng, a u sastavu Gane Kevin-Prince Boateng. Braća po ocu, jedan protiv drugog.
Braća Boateng su već imali priliku da zaigraju jedan protiv drugog. Bilo je to na prethodnom Svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi. U tom susretu pobijedila je Njemačka 1:0, golom Mesuta Özila. Kevin je odigrao čitavu utakmicu za Ganu, a njegov brat Jerome bio je zamijenjen u 73. minuti. Bio je to prvi put u istoriji Svjetskih prvenstava da dvojica braće igraju za različite reprezentacije, jedan protiv drugog.



Braća su, inače, rođena u Berlinu, Kevin 1987, a Jerome 1988. godine. Imaju zajedničkog oca, ali su od dvije majke. Obojica su počeli igrati fudbal u Berlinu, sa Herthom su potpisali prve profi ugovore, a onda su ih putevi profi fudbala odveli na različite strane.
Kevin je iz Herthe otišao u Tottenham, pa zatim preko Dortmunda i Porthsmutha došao u AC Milan, a od prošle godine igra za Shalke 04. Bio je prvak Italije 2011. godine, pobjednik kupa i FA kupa u Engleskoj, kao i Super kupa u Italiji. Nominovan je za fudbalera Afrike 2010. godine
Jerome je iz Herthe otišao u Hamburg, a onda preko Manchester Cityja došao u Bayern München. Bio je prvak Njemačke i pobjednik kupa 2013. i 2014. godine, prvak Lige šampiona i svjetski klupski prvak 2013. godine, a sa Njemačkom reprezentacijom je bio treći u Južnoj Africi.
Kevin je 2010. godine odlučio da igra za Ganu, reprezentaciju zemlje porijekla njihovog oca, a Jerome je 2012. godine dobio i prihvatio ponudu da igra za njemačku reprezentaciju.
Jerome je za reprezentaciju Njemačke odigrao 40 utakmica, a Kevin za Ganu 14 utakmica. Zbog čestih povreda Kevin se 2011. godine bio zahvalio se na ušešću u reprezentaciji Gane, ali je na zahtjev saveza ponovo zaigrao za reprezentaciju u kvalifikacijama za ovaj Mundijal.
Bratska priča se nastavlja.
Vrlo interesantna priča, sa vrlo velikom mogućnošću da se u narednom periodu ponovi sa nekim igračima našeg porijekla, rođenim i razasutim širom bijelog svijeta.

Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen