Freitag, 13. Juni 2014

Obaveza je pamtiti

Obaveza je pamtiti. Zaboraviti se ne može nikada...Alija Omanović, sin, muž, brat, šura, adže, dajidža, prije 22 godine bio je star 64 godine, stariji godinu nego što sam ja sad. Da je tada ostao živ, kako je bio zdrav, živio bi i danas, i imao 86 godina. Nažalost, odveden je ispred kuće, zatvoren, maltretiran, ubijen, zatrpan na smetljištu, na gradskoj deponiji Uborak, zajedno sa Husom, Bajom, Ibrom, Salkom, sa ukupno 144 tada ubijenih. Pronađen je 3 mjeseca kasnije i dostojno sahranjen u haremu Haljinovci.
Niko do sada, 22 godine nakon Uborka, nije odgovarao za tih 114 ubijenih.



Uborak je knjiga koja još nije ni otvorena, pa kako onda ikada može biti i zatvorena.

I danas, 13. juna 2014. godine, u Mostaru, i na spomeniku na Uborku, sjećanje na žrtve. Obaveza je pamtiti. Nek im je rahmet i pokoj. Otišli su nevini stoposto.

Uborak-Sutina

Za ubistvo 114 Bošnjaka i Hrvata još niko nije odgovarao

Na Uborku i Sutini danas će se obilježiti 22. godišnjica stravičnog zločina na Uborku i Sutini, kada su pripadnici srpskih paravojnih formacija i JNA mučki ubili 114 civila Bošnjak i Hrvata. Za ovaj zločin još uvijek nije podignuta optužnica protiv naredbodavaca i izvršilaca.
Manifestacija pod nazivom „Obaveza je pamtiti“ počeće u 11 sati posjetom spomen obilježju Uborak, u 11,30 sati spomen obilježju Sutina i u 11,45 sati spomen obilježju Zalik
Svoj dolazak današnjoj manifestaciji najavio je i predsjeavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.
A. P.
(Novasloboda.ba)
NovaSloboda.ba

Uborak, 1992.


Obaveza je pamtiti, manifestacija 2013. plakat

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen