Sonntag, 8. Juni 2014

Caipirinha, nacionalno piće Brazila

Tchim, tchim!

Caipirinha, nacionalno piće Brazila

Jedna limeta, dvije kašike smeđeg šećera, 75 ml brazilske rakije cachaça (može vodka, ili japanski sake) i kocke leda. Sve to se pripremi i onda nazdravi sa: tchim, tchim!
 
Limeta se dobro opere, isječe na pola, pa opet na pola, pa ove pole opet na pola, znači na osmine, i uz pomoć drvenog tučka iscijedi u debeloj staklenoj čaši. Dodaju se dvije kašike smeđeg šećera, do vrhe čaše se napune kocke leda, a onda doda cachaça. Preko ruba čaše se stavi jedna tanka šajba limete da se lagano cijedi. Preostaje uživanje, uz lagano ispijanje kroz slamku.


Prije nego što se popčne sa ispijanjem, ako ste u društvu, umjesto nažeg nazdravlje, ili živjeli, na portugalskom, ili kako to običavaju reći domaćini, Brazilci, kaže se: „Tchim, tchim!”, što nam se akustično izgleda kao čim, čim!
Cachaça je rakija iz Brazila, dobija se od šećerne trske, a sadrži 38-54 posto alkohola.
Kažu da je ovo piće prvi put napravljeno kao sredstvo protiv gripe, 1918. godine, kada se alkoholu, tada najčešće rumu, dodavalo malo limuna, bijelog luka i meda. Vremenom je med zamjenjen šećerom, izbačen je bijeli luk, umjesto ruma uzeta cachaça i dodao led. Od tada, ovo piće više nije ni korišteno kao sredstvo protiv gripe, nego za jedan pravi užitak.



Caipirinha dolazi od imena caipira, kako se zovu prastanovnici Brazila, a ima i malo pogrdno značenje, u smislu seljačina. A to bi kod narudžbe, pod naški, u malo blažoj formi izgledalo kao, „daj mi jednu domaću!” Ime caipirinha aludira i na portugalski naziv za ženske obline. U svijetu ovaj koktel najčešće nazivaju Caipi.
Još nekoliko dana, pa ćemo i mi, uz igre Zmajeva, nazdravljati sa: tchim, tchim!

Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen