Dienstag, 17. Juni 2014

Müller kao Müller



Nekada je bio Gerd Müller, danas Thomas Müller. 



Nisu ni u kakvom srodstvu, ali:

Oba su igrači Bayern Münchena, nekad i sad, oba igrači reprezentacije Njemačke, nekad i sad. Oba su do sada već bili prvi strijelci Svjetskih prvenstava. 

U prvom kolu Mundijala 2014. u Brazilu, fudbalska reprezentacija Njemačke je u grupi G, u Salvadoru, pobijedila Portugal sa 4:0.
Ova utakmica je bila stoti meč „Panzera“ na završnicama Mundijala, a taj jubilej je obilježio fenomenalni Thomas Muller sa tri postignuta gola.
Napadač Bayerna otvorio je seriju golova već u 12. minutu sa penala, Mats Hummels je povećao prednost u 32. minuti, da bi Muller svojim drugim golom postavio konačan rezultat prvog poluvremena. Sjajnu partiju Muller je zaokružio pogotkom u 78. minutu.




Na prethodnom svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi Thomas Müller je bio prvi strijelac sa 5 postignutih golova.
Malo stariji ljubitelji fudbala ne mogu se oteti utisku da su nešto ovako već viđali.
Prije 40 godina na svjetskom prvenstvu u Njemačkoj, prvi strijelac je bio bjegov prezimenjak Gerd Müller. Nama su iz tog perioda posebno ostali u sjećanju duela “Mara protiv Gerda”.


Enver Marić je tada bio teško rješiva enigma za najboljeg strijelca Svjetskih prvenstava i Bundeslige. Ovdje prije svega mislimo na susret reprezentacija Njemačke i Jugoslavije, 9. maja 1973. godine, kada je Mara odbranio penal Mülleru, a Bajević postigao pobjedonosni gol za pobjedu od 1:0. Godinu dana kasnije, Gerd Müller je bio uspješniji na utakmici četvrtfinala, postigao je gol za pobjedu njegove reprezentacije od 2:0.


Kakav je strijelac bio Gerd Müller najbolje govori podatak da je dao 68 golova u 62 nastupa za reprezentaciju, a na listi najboljih strijelaca Svjetskih prvenstava nalazi se na drugom mjestu, odmah iza Ronalda iz Brazila. Na Svjetskom prvenstvu 1970 godine u Meksiku postigao je 10 golova.
Pred Thomasom üMllerom su još najmanje tri Svjetska prvenstva.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen