Donnerstag, 26. Juni 2014

Sretan 92. rođendan Rođeni



26. juni 1922. – 26.juni 2014.

1937.

1954.

1974.

1984.

2014.


Početkom 1922. godine u Mostaru nije postojao nijedan legalni radnički klub, organizacija, društvo, ili udruženje. Sekretar OK KPJ, Gojko Vuković, dolazi na ideju da se osnuje legalno sportsko društvo. Nakon svih priprema 26. juna 1922. godine na jednoj poljani kod Sjevernog logora, gdje su ranije trenirali igrači RŠK Omladina, sastali su se inicijatori za osnivanje radničkog športskog kluba.
Osnivačkom sastanku prisustvovalo je petnaestak ljudi. Oni su posjedali na poljani, tražeći oskudni hlad jer je sunce nemilosrdno peklo i pržilo. Tom prilikom pročitana su pravila kluba, koja su i jednoglasno usvojena. Još prilikom diskusije o pravilima kluba, bilo je riječi o imenu novoformiranog sportskog kolektiva. Bilo je više predloženih imena: Radnički, Napredak, Sloga, Borac, Jednakost, Iskra, Jedinstvo, Zvijezda ali nijedno ime nije prihvaćeno. Nekoliko predlagača imena kluba, dobili su direktivu da izaberu ime koje ne bi bilo kompromitujuće, a sa druge strane bilo je vezano za Mostar. Zbog toga se oni nisu složili sa predloženim imenima.
Tada je neko predložio da se klub nazove Hum, po obližnjem brdu, a drugi Hercegovina, ali prijedlog nije usvojen. „Kako se ona planina zove?“ – neko je od prisutnih upitao i pokazao u pravcu Velikog kuka. „Ono je Veliki kuk, a iza njega planina Velež“ – odgovorio je Anđelko Vlaho. „Zašto klub ne nazovemo Velež?“ – upitao je onaj koji se raspitivao za ime planine. Vjerovatno je to bio Lazar Radić, grafički radnik koji nije rođen u Mostaru, pa zbog toga nije znao ime planine. Prisutni su se ćutke pogledali, dok neko od njih nije glasno izrazio svoju saglasnost: „Slažem se !“  - ostali su prihvatili prijedlog. Tako je novoformirani klub, koji je u praksi nastavio djelovanje RŠK Omladina dobio i ime: „Radnički športski klub Velež“.

Sa stranice www.fkvelez.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen