Samstag, 14. Juni 2014

Pet momenata za pamćenje

Nakon početka Mundijala

Pet momenata za pamćenje

Otvaranje Mundijala 2014. bila je fešta na najvišem nivou, kako ceremonija, tako i utakmica, uz nekoliko momenata zbog kojih će čitavo ovo prvenstvo ostati upamćeno.
 
Prvi gol na Svjetskom prvenstvu bio je autogol. Postigao ga je Brazilac Marcelo. Sudija je prilikom dosuđivanja jedanaesterca za domaćina donio pogrešnu odluku, nakon jednog očito odglumljenog prekršaja igrača domaćina. Osim toga, prvi put je na Svjetskom prvenstvu upotrijebljen sprej za slobodne udarce, i prvi put je prikazano kako funkcioniše tehnika gol linije. I nešto novo kod izvođenja himne.

Pet pitanja i pet odgovora:

Sprej za slobodni udarac
U 41. minuti utakmice, sudija Yuici Nishimura dosudio je slobodan udarac za domaćine, došao ispred živog zida Hrvatske, izvukao dozu sa sprejem iz džepa i ispred kopačka igrača u zidu, po travnjaku povukao bijelu liniju. Jedna kuriozna scena i jedna svjetska premijera. Prvi put na Svjetskom prvenstvu je primjenjen sprej „9.15 fair play limit“.



Ovaj sprej će u narednim utakmicama sigurno još češće biti u upotrebi, a samo ime mu govori da se njime obilježava korektna udaljenost živog zida od tačke izvođenja slobodnog udarca.
Interesantna zabilješka: Prilikom testiranja spreja u ligama Argentine i Meksika, nakon upotrebe ovog spreja, povećan je broj golova postignutih iz slobodnih udaraca. Vjerovatno ćemo u narednim utakmicama Mundijala vidjeti mnogo spektakularnih slobodnih udaraca.
Tehnika za gol liniju
Na ovom Mundijalu prvi put se koristi tehnika za gol liniju. Pitanje: da li baš kod svakog gola moramo vidjeti dokaz da je gol bio ispravan, kad je sve čisto i jasno? Odgovor je: Ne! Kod prvog gola postignutog na ovom Mundijalu, kad je Marcelo postigao autogol, prikazano je kako funkcioniše ta tehnika. A čini se da je to prikazano kako bi odgovorni dali do znaja da je ta tehnika tu, i da to radi ispravno.Zbog toga su prikazali dokazni video i za potpuno jasne golove.



Tehnički gledano, ova tehnika se sastoji od niza kamera koje potpuno obuhvataju jedan gol, a snimaju oko 500 snimaka u sekundi, što je 20 puta brže od ljudskog oka. Ako lopta pređe gol liniju šalje jedan signal na specijalni sat koga nosi sudija. Shodno pravilima, sudijina je opet zadnja. On može svirati, ali i ne mora? Slobodno sudijsko uvjerenje!
Autogol
Marcelo je u 11. minuti utakmice postigao prvi gol Mundijala 2014. Ali, u vlastitu mrežu.



To je, takođe, prvi put da je jedno Svjetsko prvenstvo počelo autogolom. Autogol je na utakmici otvaranja već bio postignut, a postigao ga je Škot Tommy Boyd, kojim je zapečaćen poraz njegove Škotske protiv Brazila (1:2), na otvaranju Svjetskog prvenstva 1998. godine.
Lasta od penala
Da li će ovo biti recept za čitav Mundijal 2014. Sačekati jedan mali dodir u šesnaestercu, zamahati rukama, vrisnuti i jednostavno se složiti na zemlju. Otvaranje je pokazalo: Ova taktika je već tada bila usvojena? Očigledna lasta igrača Brazila priznata je od japanskog sudije. Nije sankcionisana žutim kartonom za glumca, nego čak, naprotiv, pokazao je na bijelu tačku za domaćina, a žuti karton je dao gostujućem igraču.



Na njemačkom TV kanalu ZDF ekspert za suđenje, nekadašnji ugledni internacionalni sudija Urs Meier je odmah nakon utakmice rekao: „To je jedan sudija ovog nivoa morao vidjeti. Očigledno je morao upozoriti Freda za lastu. A to bi bio dobar znak za dalji tok utakmice.”
Himna
Momenat od koga se ježila koža, a dizala svaka dlaka. Muzika na himnu Brazila upravo je bila prestala. A onda, čitav stadion, igrači i trenar Brazila, izveli su himnu Brazila bez muzike, na način „a cappella”.



Vjerovatno ćemo ovaj momenat doživljavati na svakoj slijedećoj utakmici domaćina Mundijala. Nastavak pjevanja himne je jedna malo novija tradicija, koja je prvi put izvedena na Kupu Konfederacije 2013. godine protiv Španije. Tada je dobio Brazil sa 3:0. Bio je ovo jedan emocionalni momenat, ali i znak solidarnosti sa demonstrantima na ulicama, koji se bore za bolje uslove života u Brazilu.

(izvor:web.de)

Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen