Montag, 16. Juni 2014

Odbolovati dan dva, i idemo dalje!



Ovo je turnir, nema vremena za plakanje i žal za propuštenim. Slijede veoma važne utakmice.



BiH opravdala očekivanja navijača

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od Argentine sa 1:2 u prvom meču grupe F Svjetskog prvenstva u Brazilu.

Golove za Argentinu postigli su Sead Kolašinac (3.-autogol) i Lionel Messi (65.), dok je jedini pogodak za BiH postigao Vedad Ibišević (85.).

Fudbaleri Bosne i Hercegovine nisu uspjeli iznenadili favorizovanu Argentinu u svom prvom nastupu na Svjetskom prvenstvu. Ali, uprkos porazu, bh. fudbaleri nisu razočarali igrom, s obzirom na to da su bili potpuno ravnopravan protivnik dvostrukom svjetskom prvaku, a u pojedinim trenucima i bolji takmac na terenu. Ipak, jedna greška na početku utakmice i genijalnost Lionela Messija u drugom poluvremenu bili su dovoljni Argentincima da osvoje prva tri boda.

Susret nije dobro počeo za reprezentaciju BiH, čija mreža se zatresla već u trećoj minuti. Sergio Aguero je s lijeve strane izveo slobodan udarac, a lopta je u šesnaestercu zakačila Seada Kolašinca i odbila se u gol.


Uprkos rano primljenom , bh. fudbaleri nisu psihološki pali. Naprotiv, preuzeli su inicijativu i krenuli ogfanzivnije ka golu Argentine. Prvu priliku BiH je imala u 13. minuti, kada je Zvjezdan Misimović ubacio loptu u prazan prostor u šesnaesterac, gdje je utrčao Izet Hajrović, ali je golman Sergio Romero bio bliži lopti i spriječio gol.
U 33. minuti, Edin Džeko je pokušao s 18 metara ali preko gola, a najbolju priliku BiH propušta u 41. minuti. Korner je izveo Miralem Pjanić, u šesnaestercu se najbolje snašao Senad Lulić, koji šalje loptu u sami ugao, a Romero krajnjim naporom brani.
Nezadovoljan igrom svojih izabranika, Alejandro Sabella je na početku drugog poluvremena napravio dvije izmejene. U igru su ušli Fernando Gago i Gonzalo Higuain, te je Argentina krenula s tri klasična napadača. Uprkos tome nije uspijevala napraviti ozbiljniju priliku, dok je reprezentacija BiH dva puta preko Hajrovića ozbiljno zaprijetila.
Ipak, u 65. minuti Messi je prvi put uspio pobjeći svom čuvaru Bešiću i karakterističnim prodorom po sredini terena došao u poziciju za šut te s ivice šesnaesterca pogodio ugao gola za vodstvo od 2:0.



Nakon drugog gola, selektor Safet Sušić je sve karte bacio u napad uvođenjem Ibiševića umjesto Mujdže, a ubrzo su u igru ušli Višća i Medunjanin. Takva formacija donijela je rezultat u 85. minuti, kada BiH uspijeva postići Argentincima prvi pogodak u trećem međusobnom meču. Strijelac prvog pogotka Bosne i Hercegovine na Svjetskom prvenstvu bio je Vedad Ibišević.



Do kraja su Sušićevi izabranici pokušavali doći do izjednaćčenja, ali se rezultat nije mijenjao, te će BiH pokušati tražiti pobjedu u narednim mečevima s Nigerijom i Iranom.

BiH: Begović, Spahić, Mujdža (od 69. Ibišević), Kolašinac, Bičakčić, Hajrović (71. Višća), Pjanić, Lulić, Misimović (od 74. Medunjanin), Bešić, Džeko.

Argentina: Romero, Zabaleta, Garay, Fernandez, Campagnaro (od 46. Gago), Rojo, Messi, Di Maria, Maxi Rodriguez (od 46. Higuain), Mascherano, Aguero (od 89. Biglia).

Naredni meč na SP-u reprezentacija BiH igra 21. juna u ponoć protiv Nigerije u Cuiabi.
(Fena)
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen