Sonntag, 10. September 2023

Zatišje nakon vatrene stihije

 

Opasnost od požara! Prošle sedmice bnilo je dosta izviještaja o aktuelnim požarnim katastrofama širom svijeta. Slike koje su posebno pogodile sve, podsjećaju nas na jedan od najgorih šumskih požara koji je pogodio Brazil prije tri godine. U 2020. godini više od 17 miliona životinja uginulo je u razornom požaru u najvećoj svjetskoj prašumi. Gotovo nezamisliva katastrofa! Pantanal - od plamena. Tokom jednog putovanja preko tromih voda, najveće velike mačke na kontinentu se iznova pojavljuju na obali. Čak se i najpoznatiji jaguar na svijetu šulja kroz šikaru. Njegove fotografije sa zavijenim šapama obišle su svijet prije tri godine. Ousadoa, kako se zove životinju, spasili su ekolozi nakon šumskih požara i vratili ga zdravlju. Put koji vodi do srca Jaguarove zemlje zove se Transpantaneira. Malo spektakularno za makadamski put od 145 kilometara. Putovanje ide preko više od 120 mostova. Pored deponije od kopanja zlata, suhog zemljišta, ugljenisani panjevi, gotovo prkosno obrasli su novom vegetacijom.

Na kraju, međutim, voda čeka. I život u izobilju. Cvrčci cvrče. I rijeka Cuiabá kipti od ribe. Ona hrani ogromni broj kajmana s naočarima i bezbrojne ptice. Ali ona je i spas za Ousada. Jaguar sa ogrlicom oko vrata utjelovljuje nadu. Četiri šape protiv klimatskih promjena.

Uostalom, Ousado u prevodu znači hrabar.

Na slikama: Heroj sa ogrlicom: Jaguar Ousado (6) luta obalom rijeke. U požaru prije tri godine zadobio je opekotine trećeg stepena na sve četiri šape, a spasila ga je ekološka organizacija Nex – no extinction“, "Nex - nema izumiranja".

(bams)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen