Donnerstag, 14. September 2023

Poznati dobitnici nagrada ''Nijaz Slipičević“ za 2023!

 


Građani odabrali!

I ove godine su građani Mostara, putem glasanja na društvenim mrežama birali kome će pripasti prestižna nagrada ''Nijaz Slipičević'', koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima.

Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dvije runde. Zabilježen je veliki interes građana Mostara koji su odabrali između sedam nominiranih.

Dobitnici nagrada „Nijaz Slipičević“ 2023:

1. Dobitnici prve nagrade sa 812 osvojenih glasova su Škola atletike Mostar - "atletika je mnogo više od trčanja" - pod ovim motom već nekoliko godina u Mostaru djeluje škola atletike koja okuplja i dječake i djevojčice kako bi se oni kroz sport i igru razvijali i rasli zdravo. Atletika je, do pojave ove Škole, u Mostaru bila potpuno zapostavljena, a djeca danas odlaze na takmičenja i sudjeluju u prvenstvima, te se mnogi mogu pohvaliti titulom državnih prvaka ili rekordera.

2. Dobitnici druge nagrade sa 637 osvojenih glasova su Plesni studio B-Dance - studio kojeg vodi Željka Bošnjak Zovko davno je izišao iz okvira samog plesa. U studiju se velika pažnja posvećuje i radu s djecom i društvenoj zajednici, zato B Dance nerijetko priprema ili sudjeluje u projektima koji u Mostaru promovišu zdravlje i zdravo odrastanje, umjetnost, zajedništvo. Istovremeno, na takmičenjima u BiH i Hrvatskoj osvajaju medalje u skoro svim plesnim žanrovima kojima se bave.

3. Dobitnik treće nagrade sa 378 osvojenih glasova je Luka Vlaho - mladić koji se lani okitio akademskom titulom redatelja. Njegovo ime se ove godine našlo rame uz rame s režiserima svjetskog renomea. Vlaho je naime redatelj dokumentarnog filma "de Rivera" koji se našao u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a kojim je od zaborava nastojao otrgnuti nepravedno zapostavljenog slikara, Mostarca Karla Affana de Riveru.

Svečanost dodjele nagrada bit će upriličena u srijedu, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, 20.09. s početkom u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu. Svečanost dodjele nagrada pratit će prikladan zabavni program. Ulaz na ceremoniju je slobodan.

(Fondacija Slipičević/20230914)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen