Sonntag, 10. September 2023

Prije 125 godina – Atentat koji je šokirao svijet

 



Anarhista Luigi Lucheni mrzio je aristokrate. Bio je odlučan da jednim činom ubistva uđe u istoriju. Austrijska carica bila je njegova slučajna žrtva.

U danima prije izvršenog atentata, carica Elisabeth – Sisi je obavljala svoje tvrdoglave jednočasovne šetnje na obalama oko Ženevskog jezera. Kasnije je, tokom posjete svom prijatelju bankaru Rothschildu, kupila sebi jedan muzički automat u Ženevi. A onda se dogodila tragedija. Anarhista Luigi Lucheni nasrnuo je na 60-godišnjakinju na obali jezera i zabio joj turpiju u grudi. Sat kasnije, carica Elizabeta Austrijska je proglašena mrtvom. Prije 125 godina, 10. septembra 1898. godine vijest o smrt Sisi, šokirala je svijet.

"Vojna kaznena ekspedicija protiv Švicarske je čak bila razmatrana u krugovima oko Kajzera, ali Franz Joseph je takvu mogućnost odbacio", kaže švicarski pisac i istoričar Michael van Orsouw. Prema riječima Orsouwa, Sisi je bila potpuno svjesna da je odabrala jednu od najopasnijih zemalja za slavne ličnosti u Evropi. Područje oko Ženevskog jezera posebno je bilo pravo gnijezdo anarhista. „Ipak, odbila je bilo kakvu policijsku zaštitu“, kaže autor.

Lucheni je takođe saznao iz novina da je carica bila u Ženevi. Zapravo, Italijan je želio da ubije princa od Orleansa i tako uđe u istoriju kao "anarhista na djelu" - a ne pukih riječi. Ali plemić je već otišao, a Sisi je bila još poznatija žrtva. Pričalo se, kako je carica neke percepcije protumačila kao predznak njenog bliskog kraja. „Flertovanje sa smrću definitivno je bio dio njenog identiteta“, kaže Orsouw o posljednjim godinama visokoobrazovane i hirovite žene.

25-godišnji nekvalificirani radnik Lucheni uhvaćen je odmah nakon zločina i uživao u svojoj jezivoj slavi. Po njegovim riječima, on je zaista želio da bude osuđen na smrt, ali je smrtna kazna već bila ukinuta u kantonu Ženeva. Lucheni je kaznu doživotnog zatvora okončao, počinivši samoubistvo 1910. godine. Njegov navodni "anarhistički mozak" je kasnije seciran, ali nije bilo tragova abnormalnosti. Tek na prelazu milenijuma Luchenijeva glava, donesena iz Švicarske u Austriju, gdje je kremirana na bečkom Centralnom groblju.

(welt)







na slikama:

-Carica Elisabeta – Sissi, na krunisanju kao kraljica Ugarske.

-Čin atentata, prema ondašnjem crtešu u novinama

-Luigi Lucheni, nakon prvog saslušanja

-Policijski akti za Luchenija, 1898.

-Turpija kojom je izvršeno ubistvo

-Sarg od Elisabeth stoji u kapucinskoj kripti u Beču.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen