Freitag, 22. September 2023

Iz inata – Najuža zgrada na svijetu

 



Kako bi vlastitom bratu zaklonio pogled na more napravio je najužu zgradu na svijetu.

"Al Ba’sa" u prevodu "Inat" naziv je najuže zgrade u Bejrutu, a mnogi vjeruju i u cijelom svijetu. Na najužem dijelu je široka samo 60 centimetara, a na najširem oko četiri metara.

Naime, dva brata su se posvađala oko zemlje koju je njihov otac naslijedio – jednom bratu je pripao minijaturni komad zemlje čudnih dimenzija na kome se ništa nije moglo pošteno izgraditi, a drugom je pripao atraktivan dio s pogledom na Mediteran.

Prvi brat je iz inata sagradio tanku zgradu visoku 14 metara, koja zaklanja pogled na Sredozemno more, pa samim tim umanjuje vrijednost zemlje drugog brata.

Iako izgleda kao zid s terasom, navodi se kako "Al Ba'sa" ima dva stana na svakom spratu. U jednom od stanova godinama je bila javna kuća, a u druge su bile smještene izbjeglice.

Uska kuća u Bejrutu, sagrađena 1954. godine, vrhunski je prikaz koliko duboko može ići nečiji inat. Poznata kao The Grudge, na engleskom, ili Al Basa na arapskom, kuća je široka nešto više od 13 stopa na najširoj tački, a samo oko dvije stope na najužem. Gledano sa strane, „kuća“ izgrađena od bratskog inata više liči na zid nego na mjesto za život. Ali uprkos svojim uskim dimenzijama, Al Basa je pogodna za stanovanje i najuža je zgrada u gradu. Kako priča kaže, dva brata su naslijedila zemlju od oca. Nisu mogli odlučiti kako da podijele zemljište između sebe, što je spor dodatno zakomplikovao činjenicom da je jedan dio imovine godinama bio isječen raznim projektima općinske infrastrukture, ostavljajući dio zemljišta malog i nekako čudnog oblika. Jedan brat je odlučio da uzme taj mali komad zemlje čudnog oblika i izgradi nešto na njemu, sagradivši zgradu koja se uklapa u granice zemlje sa dodatnim bonusom blokiranja pogleda na okean njegovom bratu. Ne samo da njegov brat ne bi mogao uživati u njegovom spektakularnom pogledu na more, već zato što je sada bio suočen sa nečim što je u suštini bio zid, i njegova imovinska vrijednosti je potonula. Savršen plan. Tokom godina, bilo je stanara u kući koju je izgradilo rivalstvo između braće i sestara. Svaka etaža objekta sadrži po dva stana. Godinama je jedan bio u upotrebi kao bordel, dok su ostali služili kao utočište porodici koja je bježala od rata. Danas kuća stoji kao podsjetnik na davnu svađu, i vjerovatno će stajati još dugo; Trenutni zakon o zonama u gradu navodi da je parcela na kojoj se nalazi kuća premala za gradnju. Ako se Al Ba'sa sruši, ništa drugo se ne može izgraditi na njenom mjestu, čineći zemljište profitabilnijim sa kućom nego bez nje. Kao što je arhitektica Sandra Rishani istakla u svom eseju o kući, Al Ba'sa "nastavlja da postoji nevoljko i prkosno na jednoj od najboljih lokacija u Bejrutu, a samo će vrijeme pokazati šta će biti s njom."

Atlas Obscura Podcast je kratka, dnevna proslava svih čudnih i čudesnih mjesta svijeta. Pogledajte ovu epizodu o kućama za inat.

(Atlas Obscura)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen