Montag, 18. September 2023

Prije 59 godina – Bondova zlatna djevojka

 



Auric Goldfinger je imao zaista loše planove: kako bi povećao vrijednost svojih posjeda plemenitih metala, planirao je upotrijebiti atomsku bombu kako bi radioaktivno kontaminirao američke zlatne rezerve pohranjene u Fort Knoxu i tako ih učinio bezvrijednim.

Upozorenje! Spoiler alarm za sve one koji još nisu pogledali "Goldfinger", treći dio serijala filmova o Jamesu Bondu, koji je premijerno prikazan u Londonu 17. septembra 1963.: Goldfinger je spriječen u svom planu u posljednjem trenutku. Pored besmrtnog Seana Connerija kao Jamesa Bonda i sjajnog Gerta Frobea u ulozi negativca, posebno je "blistala": Shirley Eaton, kao Bond devojka Jill Masterson.

Može se vidjeti samo tri minuta – ovdje na slici, na snimanju scene u studiju Pinewood u Velikoj Britaniji. Utisak koji je ostavila na filmsku istoriju je ipak bio ogroman. Zato što je Goldfinger ubio plavušu koja mu je bila nevjerna, prekrivši čitavo njeno tijelo zlatom - i ugušivši je. Užas! A agent 007 je zakasnio. Ali, barem se pobrinuo da Goldfinger dobije svoju zasluženu kaznu.

(welt)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen