Donnerstag, 28. September 2023

Osmi Mostar strip vikend ovog vikenda

 




Mostarski strip vikend u subotu otvara italijanski ambasador, rekordan broj gostujućih autora

Udruženje ljubitelja stripa iz Mostara MOSTRIP već osmi put organizuje manifestaciju Mostarski strip vikend.

Strip vikend će se održati u subotu i nedelju, 30. septembra i 1. oktobra, u prostorijama Hrvatskog doma herceg Stjepana Kosače u Mostaru. Svečano otvaranje najavljeno je za 30. septembar u 12 sati, a Strip vikend će svečano otvoriti ambasador Italije Marco Di Ruzza.

Kao i ranijih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora.

Kako su saopštili organizatori, ove godine učestvuje rekordan broj gostiju, ukupno 27 gostiju iz različitih dijelova svijeta.

Tokom cijele manifestacije, biće nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetioce, druženje s maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetilaca, berza stripova i LP ploča i još mnogo drugih zanimljivosti, među kojima i radionica za djecu, koju će voditi Midhat Kapetanović Mido.

“I ove godine imamo počasne goste festivala. Naš stalni gost i prijatelj festivala ambasador Italije u BiH Marco Di Ruzza, zatim tu su po prvi put Anne-Marije van de Staaij, zamjenica ambasadora Kraljevine Holandije i šef Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini Brian Aggler”, kažu organizatori.

Klub Mostrip osnovan je krajem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara. Cilj Kluba je da strip pomjeri s kulturne margine, gdje se danas nezasluženo nalazi.

“Nakon sedam godina uspješno organizovanih festivala i raznih projekata za mlade, kao što su radionice i škole crtanja, prema reakciji javnosti definitivno možemo reći da smo uspjeli animirati mlade za kulturu stripa. To smatramo posebnim uspjehom u vremenima u kojima su mladi možda i previše fokusirani digitalnim oblicima zabave. Nošeni pozitivnim kritikama i ostvarenim rezultatima, planiramo i dalje nastaviti sa našim djelovanjem”, ističu iz kluba Mostrip.

Ove godine će Grad na Neretvi posjetiti 27 umjetnika iz svijeta stripa: Milorad Vicanović Maza, Walter Venturi, Lana Šator, Stefano Bidetti, Kenan Halilović, Alessandro Piccinelli, Midhat Kapetanović, Lejla Mustafić, Zdravko Cvjetković, Sarah Burrini, Marko Dješka, Besir Maglić, Giorgio Pontrelli, Matija Pisačić, Eric Heuvel, Jovan Ukropina, Senad Mavrić, Mauro Laurenti, Tihomir Tikulin Tico, Filip Andronik, Tiziana Vacca, Milan Drča Munch, Aart Cornelissen, Stefano Andreucci, Yuri Landman, Štef Bartolić i Brian Aggeler.

“Što se tiče gostiju, moramo spomenuti i činjenicu da će i ove godine, kao što je to bio slučaj svih prethodnih godina, svi naši specijalni gosti uraditi plakate s motivom grada Mostara, čime ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu”. kaže se u saopštenju kluba Mostrip.

(NovaSloboda.ba)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen