Samstag, 16. September 2023

Stari likovi mostarskih fotografa – Muž i žena, 1900-ih, Cesar Vlajo



Da malo razbijemo monotoniju postavljanja uvijek jednih te istih fotografija Mostara – evo jedan mini serijal o studijskim portretima osoba koje su živjele u Mostaru od perioda pojavljivanja foto-studija pa negdje do početka Drugog svjetskog rata. Ima tu imenima poznatih osoba pa sve do potpunih nepoznanica za nas, ali su sve vrijedne jer su sačuvane od propasti. Zanimljivo je malo izanalizirati likove, nošnje, modne detalje, poze kao i crte lica.


Cesar Vlajo – Muž i žena (1900-ih)


Za Cesara Vlaju znamo da je bio fotograf koji je napravio izuzetno mnogo fotografija Mostara iz perioda oko 1900. godine. Osim te činjenice o njemu se vrlo malo zna, tako da osim njegovih fotografija, skoro da ništa nije zabilježeno.

Zahvaljujući njegovim fotografijama danas smo u mogućnosti pogledati kako je izgledao Mostar na razmeđu devetnaestog i dvedesetog stoljeća. Njegove fotografije nalaze se pohranjene u Arhivi VASE (Vizualna arhiva Jugoistočne Europe) na Univerzitetu u Gracu u Austriji, te u VIF (Visualising family, Gender Relations and the Body The Balkans 1860.-1950.)

Ko je bio Cesar Vlajo, kojim povodom je boravio u Mostaru u tom periodu, koliko dugo je boravio, ostaje nepoznanica za one koji bi željeli saznati nešto više o autoru fotografija iz toga perioda.

Ne preostaje nam ništa drugo nego da listajući po njegovim fotografijama uživamo u crno bijelim ljepotama Mostara, kojima u opisu najčešće stoji da su napravljene oko 1900. godine. Ovdje ćemo nabrojati samo neke: Musala s konjanikom, Glavna ulica, Priječka čaršija, Atik džamija s Oficirskom kasinom, Viša djevojačka škola, hotel Neretva, djeca ribari na Neretvi, kao i brojne panorame s Huma i scene s ulica.

Cesar Vlajo je pored Antona Zimola bio jedan od najznačajnijih fotografa Mostara iz tog perioda. Imao je i svoj atelje, fotografsku radnju negdje na Brankovcu, pa je iza njega ostalo i dosta fotografija portreta koji se danas jedino mogu pronaći kod kolekcionara starih studijskih portreta.


(Ismail Braco Čampara,Tibor Vrančić, Smail Špago/Iz knjige: Perom i kamerom o Mostaru)

(cidom)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen