Donnerstag, 7. September 2023

Nova knjiga u biblioteci Cidom: Vrančić, Špago, Džabirov - Mostar u staroj štampi, knjiga 3.

 Vrančić, Špago, Džabirov - Mostar u staroj štampi, knjiga 3, 2023.

Donosimo i knjigu br. 3 s tematikom Mostara u staroj štampi, ovaj put s naglaskom na humorističkim (šaljivim) listovima koji se izlazili u Mostaru.Neke priloge smo već objavili, ili ćemo tek objaviti na portalu www.novasloboda.ba i ne želeći da se izgube u bespućima interneta odlučili da ih uvrstimo (uvežemo) u jednu knjigu. Razlozi za postavljanje knjige u elektronskom obliku, koja će biti dostupna svakometko je zainteresiran za povijest Mostara, ostaju nepromijenjeni. Zašto knjiga u elektronskom izdanju, a ne u klasičnome? Pa iz jednostavnog razloga što je u današnje vrijeme iznimno teško isfinancirati neko izdanje. Budući da je materijal zanimljiv za povjesničare, kao i za brojne Mostarce razasute širom svijeta, nismo željeli da ostane neobjavljen i zaturen u prašnim svjetskim arhivima.Ovim smo tekstovima današnjim generacijama željeli prenijeti dio duhaMostaraiz vremena od prije više od jednog stoljeća, pa sve do malo mlađih dana.

U ovom trećem tomu novinskih vijesti, naglasak je stavljen na humor, šalu, liskaluk. Postavili smo paletu veoma različitih događaja i tema. Ima tu beznačajnih stvari, karakterističnih za svaku čaršiju, komunalnih problema, pritužbi na ponašanje policije kao i gradske vlasti i pojedinaca, ali ima i veoma značajnih, koji su obilježile povijest našega grada. Šale i liskaluci se odnose na ondašnje doba. Mnogi likovi tada aktualni i općepoznati, danas su za nas nepoznati, međutim, to ne umanjuje karakterističan mostarski humor. Svako vrijeme ima svoje aktere i vicmahere, pa tako i prošla stoljeća. Priloge smo prilagodili današnjim uvjetima, a tekstove priloga smo ostavljali doslovno onakvim, kako su objavljeni, kako ne bismo remetili ondašnji način komunikacije i aktualnu gramatiku. Pored tekstova šala i liskaluka, donosimoi poneke oglase firmi i radnji, bez čije financijske podrške ovi listovi ne bi mogli ni postojati.

Cijela CIDOM ekipa zaslužna jeza pretraživanje i pronalaženje članka, ali svoj puni doprinos dao je Branko Vučina. Zahvaljujućinjegovom angažmanu u prilici smo zaviritinastranice nekoliko mostarskih listova, koji su ostali sačuvani u arhivama.

Ujedno koristimo priliku da se podsjetimo i zahvalimo na doprinosu u sličnim temama našim, ne tako davno preminulim članovima, Ismailu Braci Čampari i Emini Muftić Redžić. U svemu ovome ima dosta i njihova traga.

Nadamo se da će vas ovo kratko podsjećanje na prošlost Mostara zaintrigirati.

Knjigu možete poročitati, ili uvrstiti u svoju e-biblioteku pozivom na link:

cidom.org/wp-content/uploads/2023/09/Mostar-u-staroj-štampi-3-humoristični-listovi.pdf

(Autori)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen