Donnerstag, 7. September 2023

"Svi za našu Neretvu" - Ekološko edukativna akcija

 


U sklopu projekta Ekološko edukativne akcije „Svi za našu Neretvu“, u subotu i nedjelju, 9. i 10. septembra, održaće se međunarodna ekološka akcija čišćenja na kupalištu Mostarskog jezera kod Mostara.

Akcija se održava u sklopu aktivnost grant sheme “Grad za sve građanske akcije”, koja se realizuje u sklopu projekta Mostar – Prostori koji pokreću, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a implementira „People In Need“ s lokalnim partnerima.

Mostar će tom prilikom ugostiti stotinu trideset eminentnih instruktora i ronioce iz cijele regije Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ronioci će zajedno s članovima Ronilačkog kluba Mostar očistiti korito rijeke Neretve u akumulacionom jezeru.

Akciji će se, pored ronioca priključiti članovi Udruženja Lađari i Planinarskog društva Prenj iz Mostara koji će biti podrška na kopnu, a organizatori pozivaju i mještane okolnih mjesta Vojna i Raštana da se priključe.

„Ovim projektom, želimo osvijestiti i zaštiti biser hercegovačkog kraja, našu prekrasnu rijeku Neretvu i našim ekološkim voluntarizmom ukazati na potrebu njenog očuvanja. Mladima želimo pokazati svojim primjerom da otpad ne pripada rijekama i jezerima, educikovati ih i prezentirati kako otpad utiče na samu rijeku“, poručili su iz Ronilačkog kluba Mostar.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen