Montag, 25. September 2023

Taj čudesni šareni svijet – Slike dana

 


Suze i krhotine

Douzrou je ime sela koje više nije selo, već samo ožiljak u neplodnom krajoliku marokanske planine Atlas. A žena na slici više nije ono što je bila prije zemljotresa jačine 6,8 stepeni Rihterove skale koji je uništio njen dom. Preživjela je. S obzirom na najmanje 2.900 smrtnih slučajeva, to je mnogo - a opet premalo. Na kraju je izgubila kuću, a možda i svoje najmilije. Katastrofa ju je iscrpila, što sugeriše njeno pogrbljeno držanje. I njen pogled, koji rezignirano usmjerava na ruševine. Ovdje se više nema šta vidjeti. Dok Maroko još procjenjuje razmjere katastrofe, obalni region druge sjevernoafričke zemlje tone. U Libiji je oluja Daniel donijela najjače padavine u posljednjih 40 godina. Poplava je opustošila lučki grad Darnu i odnijela čitave okruge; navodi se da je samo tamo umrlo 5.300 ljudi. Činjenica da se dvije vlade međusobno bore u državi i nedostatak funkcionalne infrastrukture otežava spašavanje. Sada je međunarodno priznata vlada u Tripoliju pozvala na "jedinstvo svih Libijaca". Kohezija! Možda će preživjeti vrijeme potrebe.



Pop i nagrade

Od sada stvari mogu ići samo nizbrdo. Kao prvo, Taylor Swift je usred svoje turneje "Eras", za koju se očekuje da će biti najuspješnija u istoriji pop muzike sa procenjenom zaradom od preko milijardu dolara. S druge strane, dnevne novine “USA Today” upravo su oglasile urednički položaj u kojem će se sve vrtjeti oko tema Taylor Swift: njenih obožavatelja, njenog kulturnog značaja, njene ekonomske privlačnosti. A onda je prošlog utorka, 33-godišnja muzičarka osvojio i devet MTV video muzičkih nagrada, više nego bilo ko ranije. Dobila je glavnu nagradu za spot za svoju pjesmu "Anti-Hero", koji je sama režirala. Dok je pjesma o njenim demonima, video je bu-bu priča sa duhovima i dvojnicima Swiftove. Vrhunac je njena vlastita sahrana sa otvaranjem oporuke. Kućica na plaži ide mačkama, buduća djeca odlaze praznih ruku. Swift pjeva: „Jeste li čuli da svoj narcizam maskiram u altruizam?“ Očigledno nisu. Za razliku od nje, potomci ne zaslužuju ništa bolje.



Čupavi ubica klime

Nijedno drugo živo biće nije promijenilo regione oko Arktika tako brzo i toliko kao ljudi. Klimatske promjene koje izazivamo sada su proizvele pobjednika koji bi mogao uzrokovati daljnju štetu u području leda koji se topi: američkog dabra. Toplije temperature na sjeverozapadu Aljaske uzrokuju da niče veće grmlje, a glodari od 20 kila ih slijede u gomilama. Između 2003. i 2017. broj dabrova u regiji se udvostručio, objašnjavaju istraživači. Na satelitskim snimcima sada je izbrojano oko 12.000 njihovih vodenih staništa. Sa svojim branama, dabrovi podstiču emisije gasa staklene bašte metana, kako pokazuje nedavno objavljena studija Univerziteta Aljaske u Fairbanksu. On nestaje iz atmosfere mnogo brže od ugljičnog dioksida, ali ima 25 puta veći utjecaj na klimu. Vode sa branom se zagrijavaju i uzrokuju da permafrost i dalje nestaje, piše tim u časopisu "Environmental Research Letters". Tako se oslobađa zarobljeni metan. Jezerca za dabrovim branama preplavljuju velike površine. Kako biljke zarobljene pod vodom trunu, proizvodi se više metana. Za svoje istraživanje, tim je mjerio 430 kvadratnih kilometara iz zraka. Područja s visokim emisijama metana poklopala su se tačno sa lokacijama dabrova.

(focus)

Z.N.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen