Freitag, 29. September 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Brutalna vožnja

Ponor vreba i s lijeva, i s desna, a samo i najmanja greška može značiti smrt, ali George David "Gee" Atherton (38) je naravno uzeo u obzir sav ovaj rizik. Višestruki svjetski šampion u brdskom biciklizmu završio je svoje najnovije đavolske vožnje u Sextner Dolomitima na granici Južni Tirol do Veneto. Na kraju je sve prošlo dobro, za razliku od njegove avanture u Sjevernom Velsu prije dvije godine. Britanac je tada ozbiljno pao i povrijedio natkoljenicu slomio zglob, nekoliko rebara, povrijedio očnu duplja i nos, i zadobio je potres mozga. Nakon 15 mjeseci vratio se ponovo na bicikl.



Luda fantazija

Šefica ima lijepu kosu i drži govore dok normalni uposleni rade za stolom: Ovakvi uslovi očigledno vladaju u kompaniji za alkoholna pića “Dictador” u Mikolowu u Poljskoj. Zato što Mika – kako je ime humanoidnog robota kojeg kontroliše veštačka inteligencija, i kojeg je kompanija nedavno predstavila kao svog novog „izvršnog direktora“. Uprkos svojoj uzvišenoj tituli, ona ima samo vještine kojima se može upravljati. Odabir umjetnika, koji dizajniraju fleše za rum, samo na primjer. Druge kvalifikacije? „Ne treba mi vikend“, kaže Mika. Pa onda: živjeli!



Alejom na ostrvu Rügen

Gdje je samo put cilj i svaki cilj je samo na putu. Pod krošnjama lišća na ostrvu u Baltičkom moru, motoristi puštaju motor da buči toliko da im se suze ne vide. Brojna stabla avenije na Rügenu su stara između 80 i 100 godina. Da bi ih zaštitili, izbjegava se korištenje soli za put zimi 

Gut Üselitz: Na Rugenu se nalazi raskošno obnovljena dvorska kuća i okružena je voćkama. Putbus teatar, veličanstvena klasčna zgrada otvorena je 1820. godine, a akustika na koncertima i danas je doživljaj.

Rügen je najveće i najnaseljenije ostrvo u Njemačkoj. Nalazi se uz obalu Baltičkog mora i pripada okrugu Vorpommern-Rügen u pokrajini Mecklenburg-Vorpommern. Ostrvo ima površinu od 926 km², maksimalnu dužinu od 52 km (od juga ka severu) i maksimalnu širinu od 41 km na jugu. Zbog ponekad ledenog vremena, Rügen je vrlo brdovit i bogat vodom. Obala je snažno strukturirana brojnim zalivima i lagunama (Bodden i Wieke), kao i isturenim poluotocima i rtovima. U junu 2011. UNESCO je Nacionalnom parku Jasmund na Rügenu, poznatom po ogromnim stablima bukve i bijelim liticama od krečnjaka, dodijelio status svjetske baštine

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen