Dienstag, 26. September 2023

FLUM - Treći međunarodni festivalu lutkarske umjetnosti




Treći međunarodni festivalu lutkarske umjetnosti u Mostaru – FLUM 2023. održaće se od 25. do 29. septembra, a osim takmičarskog dijela u kome će učestvovati osam predstava ponudiće i bogat prateći program.

Na ovogodišnji festival prijavilo se 37 predstava s nekoliko kontinenata, od kojih su selektori odabrali njih osam, koje dolaze iz Francuske, Bugarske, Rumunije, Izraela, Turske, Srbije i BiH.

Umjetnički direktor Pozorišta lutaka Mostar Nedžad Maksumić naglasio je kako je ovaj festival stekao priličnu slavu, te da mnoge grupe iz svijeta lutkarstva žele doći i učestvovati u trci za Gran Prix mostarskog festivala – ‘Zlatni svitac’’.

“To je nagrada koju je uradio akademski kipar Dalibor Nikolić, a uz nju biće nagrade i za najbolju režiju, glumce, scenografiju, kreaciju lutaka, za najbolju originalnu muziku i još nekoliko nagrada za koje ocijenimo da ih neke od predstava zaslužuju”, rekao je Maksumić na konferenciji za novinare.

Uz takmičarski, biće prikazan i prateći program na kome će, uz ostalo, biti održana i promocija dvije knjige.

U okviru Trećeg međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru realizovaće se veliki projekat UNIMA Puppetry Collaboratorium.

Cilj ovog projekta je angažovati što više nacionalnih centara UNIME International, koji će putem umjetnosti lutkarstva prenositi poruke zajedništva i prijateljstva, tako dodatno promovišući i produbljujući misiju UNIME, najstarije pozorišne organizacije na svijetu pod zaštitom UNESCO-a.

Na UNIMA Puppetry Collaboratoriumu učestvovaće više od 30 istaknutih članova UNIMA-e, eksperata lutkarske umjetnosti, koji dolaze iz deset zemalja, i to iz Belgije, Bugarske, Irske, Norveške, Južne Koreje, Engleske, Ukrajine, Amerike, Hrvatske i Srbije, zajedno sa generalnim sekretarom UNIME Dimitriem Jageneauom.

Uz to, biće održana i osnivačka skupština UNIMA centra u Bosni i Hercegovini, na kojoj će, pored članova UNIMA International, učestvovati i predstavnici pozorišta iz Bosne i Hercegovine.

U sklopu UNIMA-ina učešća na Festivalu, biće održan umjetnički panel pod nazivom “Uvod u dizajn i tehnologiju izrade lutaka”.

Na tom panelu će dizajneri i tehnolozi iz različitih zemalja predstaviti svoj rad u području lutkarstva, a kao članovi UNIMA International, zajedno s lutkarima iz regije, raspravljaće o trenutnom stanju lutkarstva u svijetu, budućim planovima i projekcijama, te odgovarati na stručna pitanja.

Ulaz na sve predstave je besplatan.

(NovaSloboda)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen