Dienstag, 12. September 2023

Kraj lažnog luksuza

 





Došao je kraj kupovini jeftinog luksuza za turiste. Tajland je počeo oštru borbu protiv falcifikata: Ministarstvo trgovine je uništilo više od 1,2 miliona komada lažne robe. Kod uništenih falcifikataa radi se o robi koja krši prava intelektualnog vlasništva. Zaplijenjeni roba je oduzeta tokom racija tajlandskih vlasti. Među predmetima koji su uništeni bili su satovi, odjeća, torbe, cipele i igračke. Vrijednost lažne robe: ogromnih 600 miliona bahta (oko 16 miliona eura). Kršenje korištenje žiga i autorskih prava na Tajlandu je veliki problem za domaću privredu već dugi niz godina, a poslovi se gube jer kupci imaju tendenciju da kupuju jeftinu robu. Zato vlada sada preduzima oštre mjere: Prema važećim zakonima, zaplijenjena roba može se uništiti na mnogo dozvoljenih načina. Obično se provodi potpunim uništenje. I očigledno, akcija ima efekta!

"U prošlosti se broj hapšenja značajno smanjio u saradnji sa vladom i privatnim sektorom", rekao je Wutthikrai Leeviraphan, generalni direktor Odjela za intelektualno vlasništvo. Zamjenik ministra trgovine Sinit Lertkrai je na prethodnoj ceremoniji naglasio da će se vladine akcije isplatiti, prenosi Bangkok Post.

Lažni Rolexi po smiješnoj cijeni

Posebno popularan među prevarantima: svjetski poznati brend satova Rolex. Model Submariner (proizvodi se od 1953.) smatra se klasikom među luksuznim satovima. Njegove ključne karakteristike uključuju rotirajući okvir i širokomkućište. Cijene za aktuelne varijante se kreću između 8.000 i 10.000 evra za modele od nehrđajućeg čelika.

Svako ko kupi krivotvoreni proizvod u privatne svrhe ne mora se plašiti kazne.

Iz njemačke ambasade u Bangkoku ističu da carinski organi ne poduzimaju mjere za robu koja se u prtljagu nosi u Njemačku. Usput: pravi se razlika između plagijata i falsifikata. Krivotvorine su kopirani proizvodi koji nisu dostupni od originalnog proizvođača i kod kojih je naziv robne marke neznatno promijenjen. Naprimjer: Kalvin Klein umjesto Calvin Klein. Falcifikovana roba se, s druge strane, prodaje pod ukradenim brendom i u ambalaži koja stvarno izgleda varljivo.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen