Montag, 18. September 2023

Indija – Nova Kina?

 


Potkontinent u procvatu, domaćin održanog samita G20, sanja o budućnosti kao pokretač svjetskog rasta. Ali zemlja ima i svoje duboke probleme.

Ekonomisti, rejting agencije i analitičari već proglašavaju vijek Indije. Zemlja je jedna od najbrže rastućih ekonomija na svijetu. Međunarodni monetarni fond također predviđa rast od šest posto u narednih nekoliko godina. Nekadašnja kolonijalna sila Velika Britanija već je pretekla Indiju po bruto domaćem proizvodu, zauzevši peto mjesto na globalnoj rang listi. Do 2030. mogao bi se popeti na treće mjesto, ostavljajući Njemačku iza sebe – važniju od SAD-a zbog svoje dinamike za globalnu ekonomiju. Druga Kina, novi globalni pokretač rasta, treba da postane Indija, koja je nedavno zamijenila Kinu kao najmnogoljudnija zemlja na svijetu: to je nada pojedinaca poput mladih koji traže pomoć od svog Boga. A to je nada svjetske političke i poslovne elite koja će natjerati indijskog premijera Narendru Modija sljedećeg vikenda Samit G20 u Mumbaiju. Za Modija, vrh je savršena pozornica. On sebe ne vidi samo kao neku vrstu gurua rasta. On želi da Indija sustigne redove velikih sila i da se ravnopravno sa supersilom SAD uključi u novi, multipolarni svjetski poredak. Modi koristi svaku priliku da se pozicionira kao lider zemalja u usponu i zemalja u razvoju, koje su sve samouvjerenije u suprotstavljanju Zapadu.

„U 21. vijeku, svjetski rast će se ostvarivati na globalnom jugu“, kaže Modi. “Ako radimo zajedno, odredit ćemo svjetsku agendu.” Kao da želi da podvuče indijsku tvrdnju na liderstvo, modul za sletanje „Vikram” doletio je i sletio na prašnjavi južni pol Mjeseca pre dvije nedelje. Tamo još niko nije stigao, ni Amerikanci ni Rusi ni Kinezi. "Indija je na mjesecu", izjavio je bjelobradi premijer ubrzo nakon ovog događaja. “Indija je mnogo puta pokazala da nebo nije granica.” Uz ogroman vladin stimulativni program za infrastrukturu, Modi želi svoju viziju pretvoriti u stvarnost, a indijsku ekonomiju konkurentnom. Trebalo bi da u opticaju bude 1,4 triliona dolara, a novac je već u opticaju. Ovo je jedan od razloga zašto toliko hvaljena budućnost Indije sada zapravo i počinje. Ali ono što je vjerovatno još važnije je to, da Zapad želi što više smanjiti svoju ovisnost o Kini. Proizvodni pogoni će biti izmješteni u regije izvan zone uticaja Pekinga.

„China plus one“, “Kina, jedan plus” je danas popularna riječ u rukovodstvu mnogih globalnih korporacija. A pod ovim „jedan“ mnogi izvršni direktori podrazumjevaju: Indiju. „Indija je oduvjek bila u sjenci Kine i jedva da je primjećivana“, kaže Philipp Bayat, koji zajedno sa suprugom vodi čitavu Bauer grupu. Bayat je prepoznao potencijal zemlje čak i kada su mnogi konkurenti još uvijek bili fokusirani na Kinu. Menadžer Boscha ne želi da poredi Indiju sa Kinom. Ne radi se o kratkoročnim rekordima. Važno je da razvojna linija dugoročno vodi prema gore, uprkos svim padovima. On vjeruje u to. „Mi to radimo na indijski način“, kaže on.

Za to je potrebno vrijeme, obrazovanje i mnogo veći udio zaposlenih žena.


Na slikama:


Urbani kontrast: U indijskoj finansijskoj metropoli Mumbaiju, moderni stambeni blokovi se grade direktno iza "Laundry Bay". Tamo živi mnogo ljudi koji za život zarađuju pranjem tuđeg veša. Za sada mogu samo da sanjaju o životnom standardu svojih komšija.



Nova srednja klasa: Mašinski inženjer Pooja Walunj daje upute kolegama.


Proboj ka zelenilu: novo sjedište Boschove kompanije u Bangaloru, južna Indija.


Modi kritičar: Ekonomista Jean Drèze (2. slijeva) organizira protestni marš za bolju nastavu. Ostavljeni: 


U seoskoj školi bez učitelja, djeca sama vježbaju pisanje.


Simbol indijske prekretnice: novi terminal aerodroma u Bangaloru.

(stern)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen