Samstag, 30. September 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Slijepi kao nepravda

Režim teokratije se trese. I kako drhti dok nasiljem, čak i ubistvom, pokušava odgoditi rok trajanja. Moralni čuvari će vjerovatno požaliti zbog ubistva 17-godišnje Kurdkinje Mahse Amini. Nejasno je kako je pala u komu i umrla nakon tri dana. Pa ipak, rijetko ko sumnja u ono što se dogodilo. Iranka na slici demonstrira u Rimu na godišnjicu: vezanih očiju, ali vidovita.



Galaksije čitanja

Većinu vremena, kao što prijatelji ove rubrike znaju, ljudi koji se geometrijski disciplinuju pretvaraju fotografije iz Varstva sredine (Kina), u traženu robu. Biblioteka u jugoistočnoj kineskoj metropoli Shenzen, s druge strane, impresionira svojom arhitekturom, koja kombinuje futurističke perspektive sa pojavom vanvremenske učenosti. Roterdamska arhitektonska firma MLA+ stvorila je ovdje međunarodno priznatu atrakciju sa ogledalima, lukovima i zakrivljenim policama.



Jazavičar iza lava

Jazavčar sa lavljom grivom: okarakterisati Vladimira Putina na ovaj način može biti prerano, ili previše optimistično. Međutim, on ne bi bio prvi diktator kojem je njegova divlja strana bolno uklonjena pred očima svijeta. Tradicionalna parada jazavčara u Sankt Peterburgu svakako nije bez ove pikantne simbolike.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen