Sonntag, 24. September 2023

Iz svijeta – Slike dana

 


Pijesak, dokle pogled doseže

Visokii turizam se nalazi negdje drugo. Na jugozapadnom rubu pješčane pustinje Taklamakan, u blizini Kashgara u Kini, putnici će pronaći beskrajna prostranstva i još uvijek netaknutu prirodu. Kinezi sada žele da razvijaju turizam, u severozapadnoj kineskoj autonomnoj oblasti Xinjiang. Šanse da putnici ostanu neometani nisu loše. Taklamakan je druga najveća pješčana pustinja na svijetu, nakon Rub al-Khali u Arabiji. Temperaturne razlike mogu biti i do 70 stepeni Celzijusa u jednom danu.Život u ruševinama

Bio je petak uveče, nešto poslije 23 sata, na samo nekoliko minuta - ali život u Marakešu i regionu oko ovog turističkog žarišta u Maroku, više nikada neće biti isti nakon ovih minuta. Dva zemljotresa - jedan magnitude 6,8 i nedugo zatim drugi magnitude 4,9 - uništila su hiljade domova. Početkom sedmice bilo je već 2.900 mrtvih i 5.530 povrijeđenih. Još uvijek se grozničava traga za mnogim nestalim osobama. Stanarki ove uništene kuće ostao je samo goli život. I očaj.
Austrijska polarna stanica

Univerzitet iz Graza, Austrija, otvario je istraživačku stanicu na grubom istoku Grenlanda. Ovdje se prikupljaju podaci kako bi se bolje razumjele klimatske promjene. Naučnici se nalaze arktičkoj prirodi i Tasiilagu, gradu od 2.000 stanovnika sa šarenim kućama i najvećom stopom samoubistava na svijetu Od sljedećeg proljeća, 20 istraživača će izvoditi eksperimente i prikupljati podatke na polarnoj stanici Sermilik na Univerzitetu u Gracu. Stanica je dobila ime po fjordu u kojem se nalazi. Tišina, jedinstvena flora i fauna, kao i sile prirode očarale su naučnike sa Austrijskog instituta za polarna istraživanja (APRI), i u kontaktu sa njima se primjećuje fascinacija i strast prema ovom udaljenom i negostoljubivom regionu. Temperatura je malo iznad nule, struja je jaka i voda je smeđa od nanosa koji se topi glečerom.

(news)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen