Mittwoch, 20. September 2023

Dodjela nagrada Fondacija “Nijaz Slipičević” za 2023.

 







Svečanost dodjele nagrada i plaketa bit će upriličena u srijedu, 20. septembra. s početkom u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu

Prvu nagradu ‘Nijaz Slipičević’ za 2023. osvojila Škola atletike Mostar

I ove godine su građani Mostara, putem glasanja na društvenim mrežama birali kome će pripasti prestižna nagrada ”Nijaz Slipičević”, koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima. Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dvije runde. Zabilježen je veliki interes građana Mostara koji su odabrali između sedam nominiranih.

Prvu nagradu „Nijaz Slipičević“ osvojila je Škola atletike Mostar. “Atletika je mnogo više od trčanja” – pod ovim motom već nekoliko godina u Mostaru djeluje škola atletike koja okuplja i dječake i djevojčice kako bi se oni kroz sport i igru razvijali i rasli zdravo. Atletika je, do pojave ove Škole, u Mostaru bila potpuno zapostavljena, a djeca danas odlaze na takmičenja i sudjeluju u prvenstvima, te se mnogi mogu pohvaliti titulom državnih prvaka ili rekordera.

Druga nagrada će otići Plesnom studiu B-Dance. Studio kojeg vodi Željka Bošnjak Zovko davno je izišao iz okvira samog plesa. U studiju se velika pažnja posvećuje i radu s djecom i društvenoj zajednici, zato B Dance nerijetko priprema ili sudjeluje u projektima koji u Mostaru promovišu zdravlje i zdravo odrastanje, umjetnost, zajedništvo. Istovremeno, na takmičenjima u BiH i Hrvatskoj osvajaju medalje u skoro svim plesnim žanrovima kojima se bave.

Dobitnik treće nagrade je Luka Vlaho – mladić koji se lani okitio akademskom titulom redatelja. Njegovo ime se ove godine našlo rame uz rame s režiserima svjetskog renomea. Vlaho je naime redatelj dokumentarnog filma “de Rivera” koji se našao u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a kojim je od zaborava nastojao otrgnuti nepravedno zapostavljenog slikara, Mostarca Karla Affana de Riveru.

Svečanost dodjele nagrada bit će upriličena u srijedu, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, 20.09. s početkom u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu.

Svečanost dodjele nagrada pratit će prikladan zabavni program. Ulaz na ceremoniju je slobodan, saopćeno je iz Fondacije “Nijaz Slipičević”.



Ove godine Fondacija Slipičević će dodijeliti dvije plakete "Nijaz Slipičević". Dobitnici za 2023. su: Admir Delić Guma i Ali Hamza Duraković (posthumno) za hrabrost u spašavanju ljudskih života u Neretvi, te Goran Kosanic za istaknut rad na razvoju mostarske kulture kroz SPKD Prosvjeta Mostar.

Svečanost dodjele nagrada i plaketa bit će upriličena u srijedu, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, 20.09. s početkom u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu. Svečanost dodjele nagrada pratit će prikladan zabavni program. Ulaz na ceremoniju je slobodan.

(Fondacija Slipičević)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen