Sonntag, 24. September 2023

Valcer “Na lijepoj zelenoj Neretvi”

 

Češki kompozitor i dirigent Karel Komzak mlađi

(fotografije  Faruk Islamović)


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu furaj.ba, dana 23. septembra 2023.)


Na popularnoj Facebook grupi “Bosna i Hercegovina – foto enciklopedija ” osvanula je zanimljiva objava o kompoziciji za čuveni ples valcer za koju je malo ko čuo.


“Najpoznatiji valcer na svijetu je svakako ‘Na lijepom plavom Dunavu’, kompozitora Johanna Straussa mlađeg, no malo je poznato da postoji valcer ‘Na lijepoj zelenoj Neretvi’ čiji je autor manje poznati češki kompozitor i dirigent Karel Komzak mlađi.

Nakon muzičkog obrazovanja na praškom konzervatoriju, Komzak u Beču dobiva priliku voditi orkestar 84. pješačke pukovnije. Godine 1892. orkestar je premješten u Mostar i tako se Komzak susreo sa Neretvom. Rado je šetao uz rijeku, bio je očaran njenim tokom i često je spuštao ruku u vodu kao da Neretvu moli za ples. Svoje oduševljenje pretočio je 1896. godine u valcer Na lijepoj zelenoj Neretvi ili u originalu An der schönen grünen Narenta. Tako je Neretva, 29 godina nakon čuvenog Straussovog valcera posvećenog Dunavu, također dobila svoj valcer. Komzak je 1905. godine tragično poginuo na željezničkoj stanici u Badenu, a kasnije je sahranjen u Beču na Centralnom groblju (Wiener Zentralfriedhof). Iznad njegovog groba nalazi se spomenik koji prikazuje kompozitora sa dirigentskom palicom u ruci”.

Uživajte ploveći po Neretvi uz zvuke valcera”, naveo je moderator grupe.
(foto, cidom)


(info i foto: Bosna i Hercegovina – foto enciklopedija/ Faruk Islamović, 21. septembat 2023.)

(info i foto: cidom 22. april 2017. Makso Mostar i 3. april 2023. Dada Mostarlić)

(foto, furaj.ba)

Kralj plesova

Zanosni okreti u koracima valcera donijeli su intimno zadovoljstvo u svečane balske dvorane, koje su i dan-danas popularne. I Johann Strauß Stariji (1804-1849), koji je sa svoje 152 takve uspjele kompozicije utemeljio prevlast valcera, svirao je taj zanosni ples sa svojim orkestrom od Beča do Londona. „Smijem li zamoliti za ples?“ najljepši je poziv pri dugoj balskoj noći zbog kojeg srce uvijek brže zaigra. Kada dame biraju (dame mole gospodu za ples) i muškarci saznaju kakav je to osjećaj biti odabran.

Valcer kao ples parova ponajprije je iritirao i nudio povod za moralni gnjev. Bečki kongres (1814/15), koji je u Beču sazvan za stvaranje novog poretka u Evropi nakon Napoleonovih vojnih pohoda, proglasio je valcer uglađenim plesom. Politički je posao bio u toliko velikoj mjeri popraćen balovima, da je nastala poznata izreka „Kongres pleše!“. Ono što se prilikom kongresa plesalo, postalo je naposljetku važnije od bilo koje odluke donesene na samom kongresu: Bečki valcer odabran je za kralja plesova.

(furaj.ba)

Valcer "Na lijepoj zelenoj Neretvi" - Furaj.bamuzički link:

https://youtu.be/qKDvhGNECKQ?si=b-APqg7fRMgTrH6q


"At the beautiful green Narenta".

The Narenta, in the South Slavic languages Neretva, is the most important river in Herzegovina. The most important city that flows through it is Mostar, the main garrison city after the occupation of Bosnia-Herzegovina by Austria-Hungary. Komzák was stationed there from 1893 to 1895 as a military bandmaster. This waltz was published in 1896.

Don't forget to subscribe and leave a comment, that would be helpful to improve my channel. Thank you!

Dailymotion Channel: http://www.dailymotion.com/ziehrereie...


Español: "En el hermoso Narenta verde".

El Narenta, en las lenguas eslavas del sur Neretva, es el río más importante de Herzegovina. La ciudad más importante que la atraviesa es Mostar, la principal ciudad guarnición después de la ocupación de Bosnia-Herzegovina por Austria-Hungría. Komzák estuvo asignado allí desde 1893 hasta 1895 como director de orquesta militar. Este vals se publicó en 1896.

No olviden suscribirse, compartir y dejar un comentario, eso seria de gran ayuda para mejorar mi canal. Gracias!

Painting: The Old Bridge in Mostar Artist: Amir Colpa

Wiener Johann Strauss Orchester

Willi Boskovsky
"Na lijepoj zelenoj Narenti".

Narenta, na južnoslavenskim jezicima Neretva, je najvažnija rijeka u Hercegovini. Najvažniji grad koji kroz njega protiče je Mostar, glavni garnizonski grad nakon okupacije Bosne i Hercegovine od strane Austro-Ugarske. Komzák je tamo bio stacioniran od 1893. do 1895. kao vojni vođa orkestra. Ovaj valcer objavljen je 1896.

Ne zaboravite se pretplatiti i ostaviti komentar, to bi bilo od pomoći za poboljšanje mog kanala. Hvala ti!

Dailymotion kanal: http://www.dailymotion.com/ziehrereie...

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen