Samstag, 16. September 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Podzemna škola

Užina, sok, nekoliko šarenih građevnih blokova - to je očekivalo đake prvog razreda koji su prošlog ponedjeljka krenuli u školu u Harkovu. Ono što nisu očekivala je pogled kroz prozore. Jer njihova učionica je pod zemljom. Grad, u kojem se gotovo svakodnevno upozorava na bombardovanje, izgradio je ukupno 60 učionica u pet stanica podzemne željeznice. Sada su djeca zaštićena sa tri metra betona, pregradni zidovi prigušuju zvukove metroa. Nastava se mijenja svaka dva dana: oni koji trenutno ne mogu da uče u metrou imaju nastavu putem interneta - kao i većina školaraca u Ukrajini od početka rata.



Pljusdown”

Da bismo otklonili sve pritužbe na naš naslov, "touchdown" na koji se ovdje aludira je izraz američkog fudbala, a ne ragbija. Ali, u slučaju o kome je ovde riječ, jer je sve začeto malo drugačije, dozvolili smo sebi malo slobode. Na fotografiji je zanimljiv turnir na Ženevskom jezeru, na koji je pozvan ragbi odsjek Univerziteta u Lozani. 24 amaterske ekipe od po pet igrača takmičile su se jedna protiv druge na plutajućem terenu. Sve je zamišljeno kao predigra za Svjetsko prvenstvo u ragbiju koje počinje 8. septembra u Francuskoj. Očigledno, jedna vrlo osvježavajuća ideja.



Žena iz ruševina

Jewell Baguette, 51, sjedi na prevrnutoj kadi, napitak je pored nje, njen mobilni telefon ispred nje. Donedavno je kuća njene porodice, koju je njen djed sagradio u Horseshoe Beachu na Floridi, stajala tamo gdje se sada nalaze samo šut i gomile otpada. Prošle sedmice, uragan Idalia zahvatio je jugoistok Sjedinjenih Država s udarima većim od 200 kilometara na sat, ostavivši 500.000 domaćinstava bez struje, a mnoge kuće su uništene. Plaža Horseshoe se smatra enklavom normalnosti na Floridi za superbogate. Neizvjesno je da li će ovi stanovnici moći priuštiti obnovu svojih domova.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen