Freitag, 1. September 2023

Taj čudesni šareni svijet – Najspektakularnije stepenice na svijetu

 Najspektakularnije stepenice na svijetu Nije za one sa slabim srcem, jer ove spektakularne stepenice zahtijevaju mnogo hrabrosti!



Half Dome” staza u Nacionalnom parku Yosemite

Posljednji dio staze Half Dome u Nacionalnom parku Yosemite u Kaliforniji je težak: staza izgleda okomito, a posljednjih 160 metara nadmorske visine skoro da se visi na užadima preko drvenih poprečnih greda.

Half Dome (također Ti-sa-ach na jeziku Ahwahnee) je planina visoka 2693 m u Nacionalnom parku Yosemite u američkoj državi Kaliforniji. Nalazi se na istočnom kraju doline Yosemite.



"Nebeska kapija" u Kini

Putovanje do "Nebeske kapije", “Heaven's Gate”, u Kini, nije za one koji se boje visine. Jer 999 stepenica je izuzetno strmo i potrebno vam je puno fizičke snage da ih savladate.



Krečnjačke pećine u Kuala Lumpuru

15 kilometara sjeverno od Kuala Lumpura nalaze se krečnjačke pećine u kojima se nalazi nekoliko hramova. Do jednog od njih stiže se preko 272 strme stepenice, pri čemu se mora proći pored mnoštva bezobraznih majmuna, koji traže hranu turista.



Chand Baori u Indiji

U blizini Jaipura u Indiji, kralj Chanda je tokom svoje bladavine, navodno dao izgraditi stepenište Chand Baori za hindusku boginju Harshat. 13 spratova sa skoro 3.500 stepenica može vas dovesti da se zateturate.



"Las Pozas" u Meksiku

U meksičkoj prašumi u Xilitli nalazi se park "Las Pozas", koji je kreirao umjetnik Edward James. Tu se može diviti, i popeti se "Stepenicama u nebo", koje ne vode nikuda.



"Tigar & Turtle - Magic Mountain" u Duisburgu

U Njemačkoj se također možete diviti vrlo posebnim stepenicama. Skulptura "Tigar i kornjača - Čarobna planina" izgleda kao tobogan. Ovdje se, pfeko 249 stepenica, možepoeti na visinu od 85 metara.

(msn)

(NovaSloboda.ba)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen