Samstag, 2. September 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Požarni alarm

Oblaci dima zaklanjaju vrh 2.814 metara visokog Dickson Peak-a u zapadnoj Britanskoj Kolumbiji. Požar na jezeru Downton - nazvan po tirkiznom rezervoaru u podnožju planine - opustošio je površinu od 2.600 hektara do početka sedmice. Drugdje u zemlji bjesnili su još razorniji požari, više od 14 miliona hektara je opustšeno požarom. Na sjeverozapadnim teritorijama, gotovo svih 20.000 stanovnika grada Yellowknifea pobjeglo je od plamena. U Britanskoj Kolumbiji do sada je 30.000 ljudi moralo napustiti svoje domove, a vlasti su naredile još 36.000 domaćinstava da se pripreme za evakuaciju.



Na cilju

Na šljunčanoj plaži Dungeness u Kentu, otac drži troje djece u naručju. Upravo su preživjeli ono što je vjerovatno najopasniji dio njihovog putovanja: putovanje gumenim čaamcem preko Lamanša, jednu od najprometnijih brodskih ruta na svijetu. Volonteri iz Kraljevskog nacionalnog instituta za spašavanje, britanske dobrotvorne organizacije, spasili su ih na moru. Mirno more i ljetno vrijeme nedavno su potaknuli brojne migrante da se odvaže na ovakav prelazak. Do sad,u 2023. godini, skoro 18.000 ih je na ovaj način stiglo do Velike Britanije. Premijer Rishi Sunak najavio je da će prelazi uskoro biti obustavljeni.



Trka T-Rexova

Visoke temperature u gumenim kostimima su jedno, a pravilna koordinacija drugo. Ovako klimava glava dinosaura može itekako osjetljivo uticati na performanse sprinta u trci T-Rexova.

Na kraju krajeva: Nije bilo povreda među oko 200 učesnika ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva na stazi Emerald Downs u Auburnu, u američkoj državi Washington. Veliko finale nakon osam kvalifikacija izborio je u foto finišu izvjesni Ocean Kim sa Havaja, zvani "Boto Rex". Inače, po cijelom svijetu postoje čudna takmičenja ove vrste. Međutim, malo je vjerovatno da će ovaj, hm, sport, uskoro postati olimpijski

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen