Samstag, 23. September 2023

Iz svijeta – Slike sedmice

 


Svijet u ruševinama

Ovo je jedna uznemiravaujuća slika, koja ostavlja dosta otvorenih pitanja. Dva vatrogasca traže preživjele u planinskom selu Moulay Brahim nakon razornog zemljotresa u blizini Marakeša. Ali zašto se vidi automobil u ruševinama zgrade - da li se kuća iznad njega potpuno srušila? Kome pripada jedna cipela u sredini? Haos je simboličan za situaciju u zoni katastrofe. Već u prvim satima je izbrojano više od 2.500 smrtnih slučajeva, a situacija je zbunjujuća, posebno u Visokom Atlasu, koji je najviše pogođen. Desetine ljudi je poginulo samo u Moulay Brahimu.



Imam te!

Plavonoga bluna je dobila ime po plavim nogama i njenoj navodnoj nespretnosti. Ptica pobija ovo posljednje, i to prilično impresivno. Pojurila je poput strijele u vode blizu Los Islotes kod meksičke obale, da zgrabi svoj plijen. Pod vodom ju je čekao britanski fotograf Henley Spiers, koji je sa ovim motivom zauzeo drugo mjesto na konkursu „Bird Photography of the Year“, "Ptičja fotografija godine" u kategoriji "Ponašanje ptica". Žiri je pregledao ukupno više od 23.000 slika profesionalaca i amatera iz cijelog svijeta i odabrao svoje favorite u osam kategorija.



Veliki uspjeh

Slobodno arhivirajte ovu fotografiju i sačuvajte je jer dokumentira dio sportske istorije: njemački košarkaši su prvi put u svojoj istoriji postali svjetski prvaci. U finalu su pobjedili Srbiju, a zatim okružili svog kapitena Dennisa Schrödera (2. zdesna). On je zvijezda - i potpuno drugačiji lik od Dirka Nowitzkog, koji se u nultim godinama probio u srca Nijemaca i izbacio košarku iz njenog mračnog sportskog postojanja. Schröder se dopada svima kao blistavi tip, koji želi da zablista i van terena. Za Nowitzkog je bilo dovoljno da bude izvanredan igrač. Osvojio je i medalju na Svjetskom prvenstvu, ali samo bronzanu. Ali, to se desilo prije 21 godinu.

(stern)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen