Mittwoch, 6. September 2023

Prvi dan u školi

 




Upis u školu u Kini - Masa u razredu i zakletva umjesto školske torbe. Stotine djece krenulo je u školu u jugozapadnom kineskom gradu Anlongu. Obučeni u hanfu nacionalnu haljinu, zakleli su se: "Zaklinjete se da ćete poštovati svoje roditelje i učitelje, da ćete biti civilizovani i pristojni i da ćete vrijedno učiti."

Hanfu je tradicionalna kineska odjeća. Datira iz dinastije Han, koja je vladala carstvom od 206. pne. do 220. godine nove ere.

Tokom ceremonije kaidi, bubnjevi se takođe koriste u čast kineskog filozofa Konfučija. Crvenu tačku na čelo djece stavljaju i roditelji ili učitelji. Ovo bi trebalo da simbolizira otvaranje uma, crvena je boja sreće u Kini.

Vrhunac ove ceremonije je crtanje prve riječi kaligrafskim kistom: lik za "Ren". Prevedeno, ovo znači nešto poput "čovjek" ili "osoba". Relativno jednostavna riječ sastoji se od dva zakrivljena poteza. Trebalo bi da predstavlja početak stabilnog života.

Ova kaidi ceremonija zapravo dolazi iz drevne Kine. Zajedničko učenje i pisanje riječi po prvi put se smatralo važnim ritualom u kineskom životu u to vrijeme. Svrha ceremonije je podsticanje interesovanja učenika za učenje. U novije vrijeme, tradiciji je u Kini pridavano više vrijednosti, vjerovatno i da bi se suprotstavio sve većem uticaju Zapada.

Nakon ove Kaidi ceremonije, za djecu počinje svakodnevni školski život: od devet do dvanaest godina, podijeljen na osnovnu i srednju školu. Zatim tu su nacionalni prijemni ispiti za univerzitete: "Gaokao", koji određuje budući put mladih Kineza.

(express)

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen