Montag, 18. September 2023

Knjiga najduže traje i najdalje stigne: „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.“

 



Pod ovim naslovom, 19. septembra, u 19,30 sati, u Galeriji kraljice Katarine Kosača biće otvorena retrospektivna izložba „Vrijeme i uspjesi Prve književne komune Mostar 1970. – 1992.“

Ova značajna izdavačka kuća, poznata po svojim bibliofilskim izdanjima visokog estetskog nivoa i grafičkog umijeća kao i čistoti jezika dobitnica je brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim sajmovima knjiga. Osnovana je 12.9.1970. godine. Na osnivačkoj skupštini, za predsjednika je izabran Avdo Humo, za podpredsjednike Mak Dizdar, Nika Miličević i Čedo Kisić, a Skender Kulenović za predsjednika Izdavačkog savjeta. Za glavnog urednika i upravnika izabran je Ihsan Ico Mutevelić. Osnivači su utemeljitelji.

U toku 22 godine postojanja, Prva književna komuna je sarađivala sa najvećim imenima iz oblasti književnosti, likovne umjetnosti, nauke. Njene knjige su brzo postale prepoznatljive. Gradimir Gojer je napisao: „To je bilo vrijeme kad su ‘cvjetale’ lijepe knjige, a bio je to i golemi pozitivni incident u vremenu i prostoru ekspanzije bh. kulture“.

Za izložbu je urađen katalog, plakat i četiri razglednice sa reprodukcijama slikara Dževada Hoze, Mersada Berbera i Dobrivoja Bobe Samardžića autora likovnih obogaćenja Komuninih knjiga, i sve to će biti podijeljeno posjetiteljima.

Promotori izložbe biće književnik i publicista Ivan Lovrenović i književnik i reditelj Nedžad Maksumić, a veče će muzikom uljepšati pijanistica Meliha Kulukčija. Autorica izložbe je Ranka Mutevelić.

Izložba će biti otvorena od 19. do 29. septembra, a zatim će do kraja godine biti prenesena u još u tri grada: Sarajevo, Trebinje i Travnik.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen