Samstag, 2. September 2023

SAFMo – Urban Renaissance

 







NeSpoon u Mostaru iscjeljuje specifične lokacije i ruševine grada

NeSpoon, talentovana umjetnica iz Poljske, koja je Mostaru već poznata po jednom od omiljenih mostarskih murala, bavila se ovom prilikom svojom uobičajenom tematikom, no ovaj put na potpuno nov način.

NeSpoon je u sklopu projekta Urban Renaissance, na ovogodišnjem 12. Street Arts Festivalu Mostar, kreirala fantastičnu viziju vraćanja memorije i udisanja energije, u sada već potpuno oronulu, inače prelijepu zgradu Univerzitetske biblioteke, koja je originalno izgrađena pod pokroviteljstvom poznatog mostarskog gradonačelnika Mujage Komadine.

„Ovakvi umjetnički doprinosi su neprocjenjiva iskustva i dokumenti vremena, personalna refleksija umjetnice kroz pričanje priče, susreta sa ženama Mostara koje su, uključivši se, velikodušno poklonile vlastito nasljeđe ručno vezenih heklarija, te konačno platforme Festivala koji je u svakom smislu ostvario kontekst“, ističu iz Udruženja Rezon, koje produkujeStreet Arts Festival u Mostaru.

NeSpoon, će do kraja svog boravka u Mostaru, nastaviti iscjeljivati specifične lokacije i ruševine grada svojim mini-intervencijama.

Njen boravak i gostovanje na festivalu je omogućeno zahvaljujući velikodušnoj podršci fondacije Kvinna till Kvinna.

(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen